ВИЗНАЧЕННЯ РИЗИКУ ПОРУШЕННЯ НОРМАЛЬНОГО РЕЖИМУ ЕНЕРГОСИСТЕМИ ПРИ ПЛАНОВОМУ І АВАРІЙНОМУ ВИВЕДЕННІ З ЕКСПЛУАТАЦІЇ ЕЛЕКТРООБЛАДНАННЯ - Бардик, Є. І.; Болотний, М. П.; Бондаренко, О. Л. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2021)
Розвиток конкурентних відносин в електроенергетиці, збільшення кількості в світі масштабних системних аварій, що виникли країнах з ринковою економікою, підвищують важливість фактора надійності для електроенергетичної системи (ЕЕС). В зв’язку з цим в електроенергетиці України актуальним є задачі врахування і аналізу всіх ризиків, особливо ризику експлуатації ЕЕС внаслідок відмов електрообладнання, яке має на сьогодні значний рівень зношення і вичерпання ресурсу. Для розв’язання цих задач необхідна розробка моделей оцінки технічного стану та ризику відмов електрообладнання. Не менш важливими є питання прийняття рішень щодо стратегії експлуатації електрообладнання з дефектом та оцінка ризику виникнення аварійних ситуацій в ЕЕС у разі відключення обладнання. Проаналізовано умови функціонування сучасних електроенергетичних систем. Сформульовано задачу оцінки режимної надійності ЕЕС на основі визначення показників ризику. Обґрунтована необхідність комплексного моделювання технічного стану і режимів ЕЕС для визначення кількісних показників ризику порушення нормального режиму ЕЕС у разі відмов електрообладнання. Для оцінки суб’єктивної імовірності відмови електрообладнання за наявності дефекту запропонована узагальнена лінгвістична модель. Запропоновано алгоритм комплексного моделювання режиму ЕЕС для оцінки ризику порушення нормального режиму при відмовах електрообладнання шляхом статистичного моделювання. Виконано оцінку суб’єктивної імовірності відмови реально функціонуючого в складі ЕЕС силового трансформатора. Проведено комплексне моделювання режиму ЕЕС для оцінки ризику порушення нормального режиму у разі аварійного виведення з експлуатації силового трансформатора. Перевагою запропонованої розробки є можливість визначати імовірність відмови електрообладнання внаслідок незадовільного технічного стану на основі використання якісної інформації, формувати пріоритет виведення електрообладнання з експлуатації на основі показників ризику в енергосистемі.