МОДУЛЬНИЙ ГЕНЕРАТОР ШУМУ ДЛЯ БЛОКУВАННЯ ВИТОКУ АКУСТИЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

Автор(и)

  • В. В. Сінюгін Вінницький національний технічний університет
  • В. С. Катаєв Вінницький національний технічний університет
  • А. В. Грицак Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/1997-9266-2021-159-6-158-164

Ключові слова:

технічний захист інформації, системи захисту інформації, шум, псевдовипадкових величин, активні засоби захисту, акустика, акустична інформація

Анотація

Запропоновано пристрій для забезпечення захисту акустичної (мовної) інформації від несанкціонованого перехоплення на основі ефекту маскування звуку. Пристрій дозволяє блокувати витік мовної інформації шляхом створення шуму різних типів або їхньої суміші. Розроблений пристрій складається з апаратної та програмної частин, апаратна частина реалізована на мікроконтролерній платформі плат сімейства Arduino, програмну частину пристрою реалізовано за допомогою програмного середовища LabVIEW. Структура пристрою складається з генератора білого шуму, що створюєте суміш сигналу і шуму, вузькосмугового фільтра, який виділяє певну смугу частот з цієї суміші і формує квазігармонійний процес, модулятора, який модулює сигнал псевдовипадковою послідовністю та вихідного підсилювача, в якому сформований генератором шумовий сигнал, підсилюється, і в результаті може подаватись на активну акустичну систему для випромінювання у простір або на вібродатчик для перетворення у вібрації на поверхні. Реалізація елементів цього пристрою за допомогою засобів електронно-обчислювальної техніки та загальнодоступних компонентів робить його доступним, а також ефективним засобом для вирішення завдань технічного захисту інформації, що може забезпечити покращення систем захисту інформації на різних суб’єктах господарювання. Окрім цього пристрій відносно простий у налаштуванні і роботі для користувачів. Пристрій має можливість переконфігурації під інші відомі типи шумів, без додаткових витрат на систему захисту інформації, а це, зі свого боку, даватиме змогу використовувати його не тільки для захисту інформації, а й в освітньому та науковому процесах. Запропонований пристрій промодельовано у програмному середовищі для автоматизованого проектування, в результаті чого підтверджено його функціональність та здатність виконувати заявлені задачі. Можливість модульної побудови пристрою дозволяє забезпечити, окрім очевидного спрощення та зниження вартості виготовлення, також і відносну універсальність, а гнучкість програмного забезпечення — широкий спектр способів застосування на реальних об’єктах інформаційної діяльності. Розроблене програмне забезпечення дає можливість будувати пристрій за допомогою ЕОМ, мікроконтролерного блока, що апаратно реалізує генератор псевдовипадкових значень, та акустичних колонок.

Біографії авторів

В. В. Сінюгін, Вінницький національний технічний університет

асистент кафедри менеджменту та безпеки інформаційних систем

В. С. Катаєв, Вінницький національний технічний університет

асистент кафедри менеджменту та безпеки інформаційних систем

А. В. Грицак, Вінницький національний технічний університет

старший викладач кафедри менеджменту та безпеки інформаційних систем

Посилання

В. І. Ярочкін, Информационная безопасность, учеб. для студ. вузов, 2-е изд. Москва, РФ: Академический Проект; Гаудеамус, 2004, 544 c.

Захист інформації. Технічний захист інформації. Терміни та визначення, ДСТУ 3396.2-97.

А. А. Хорев, Защита информации от утечки по техническим каналам, ч. «Технические каналы утечки информации,» учеб. пос. М.: Гостехкомиссия России. 1998, 320 с.

Генератор шума DNG-2300. [Электронный ресурс]. Режим доступа: https://www.forter.com.ua/zashchita-informatsii/dng-2300/

Генератор акустического шума стационарный «РИАС-2ГС». [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://www.rias.com.ua/produkciya/generator-akusticheskogo-shuma-stacionarnyj-rias-2gs .

Генератор шума МАРС-ТЗО-4-2. [Электронный ресурс]. Режим доступа: https://glushilka.com.ua/glushilka-gps-gsm/glushilki-diktofonov/generator-shumovykh-signalov-mars-tzo-4-2.html .

Генератор речеподобного шума для защиты от прослушки жучками и записи на диктофоны (модель Voice Noice 4M2). [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://gadgets-world.com/product_2230.html .

Мобильный генератор шума MNG-300 Rabbler. [Электронный ресурс]. Режим доступа:

https://www.forter.com.ua/poiskovaya-tehnika/mng-300-rabbler/ .

М. А. Подолян «Пристрій блокування витоку інформації акустичним каналом,» дипл. робота, факультет менеджменту та інформаціної безпеки, ВНТУ, Вінниця, 2020.

Генератор речеподобного шума Voice Noice 4M2 для защиты от прослушки жучками и записи на диктофоны [Электронный ресурс]. Режим доступа: https://prom.ua/p450079433-generator-rechepodobnogo-shuma.html .

О. В. Рибальський, В. Г. Хахановський, і В. А. Кудінов, «Основи інформаційної безпеки та технічного захисту інформації,» посіб. для курс. ВНЗ МВС України. Київ, Україна: вид-во Нац. акад. внутрішніх справ, 2012, 104 с.

У. Соммер, Программирование микроконтроллерных плат Arduino/Freeduino. СПб., РФ: БХВПетербург, 2012, 256 с.

Уроки по LabView. [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://www.picad.com.ua/lesson.htm .

Л. И. Пейч, Д. А. Точилин, и Б. Л. Поллак, LabVIEW для новичков и специалистов. Москва, РФ: Горячая линия-Телеком, 2004, 384 с. ISBN 5-93517-152-Х.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 154

Опубліковано

2021-12-24

Як цитувати

[1]
В. В. Сінюгін, В. С. Катаєв, і А. В. Грицак, «МОДУЛЬНИЙ ГЕНЕРАТОР ШУМУ ДЛЯ БЛОКУВАННЯ ВИТОКУ АКУСТИЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ», Вісник ВПІ, вип. 6, с. 158–164, Груд. 2021.

Номер

Розділ

Радіоелектроніка та радіоелектронне апаратобудування

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.