ВІДБІР ПОТУЖНОСТІ ВІД СТРУМУ ОДНОФАЗНОГО ЗАМИКАННЯ НА ЗЕМЛЮ ДЛЯ ЖИВЛЕННЯ ПРИЛАДУ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ЗАМИКАННЯ

Автор(и)

  • В. М. Безручко Чернігівський національний технологічний університет
  • Р. О. Буйний Чернігівський національний технологічний університет
  • В. І. Ткач Чернігівський національний технологічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/1997-9266-2020-151-4-25-31

Ключові слова:

електричні мережі 6–35 кВ, електричні мережі з ізольованою нейтраллю, однофазні замикання на землю, пошук місця замикання, відбір потужності

Анотація

Електричні мережі напругою 6–35 кВ в Україні працюють в режимі з ізольованою нейтраллю, що дозволяє їм зберігати працездатність у разі утворення однофазних замикань на землю. Однак наявність таких замикань збільшує ймовірність утворення міжфазних коротких замикань. Тому їх намагаються усунути якнайшвидше. Існуючі пристрої дозволяють лише звузити зону пошуку до виявленого відгалуження від магістралі повітряної лінії, а пошкодження повинно бути знайдене під час обходу персоналом траси лінії та візуального її контролю. Авторами запропонований інноваційний пристрій ідентифікації однофазних замикань на землю, який дозволяє визначити місце замикання з точністю до опори повітряної лінії за умови наявності такого пристрою на кожній опорі. Такий прилад після ідентифікації наявності однофазного замикання на землю на опорі відправляє повідомлення через GSM мережу стільникового зв’язку до диспетчерського пункту. Проведено аналіз можливих джерел живлення такого пристрою. Запропоновано живити пристрій безпосередньо від струму замикання. Відбір потужності від струму через металевий спуск заземлення опори пропонується виконувати за допомогою спеціального трансформатора, що забезпечить максимізацію відбору потужності та збереже цілісність контуру заземлення траверси опори. Запропонована математична модель, що дозволяє розрахувати параметри режиму роботи такого трансформатора за різних значень струму замикання та його габаритних характеристик. Встановлено, що запропонований підхід до побудови джерела живлення дозволяє відбирати достатньо енергії, яка може акумулюватися у ємнісному накопичувачі та використовуватися для живлення приладу під час надсилання повідомлення про місце пошкодження на повітряній лінії. Встановлено, що максимальний час накопичення енергії та, як наслідок, відправки повідомлення про пошкодження, може сягати 10 хвилин, за які персонал оперативно-виїзної бригади повинен підготуватися для виїзду до місця пошкодження.

Біографії авторів

В. М. Безручко, Чернігівський національний технологічний університет

канд. техн. наук, доцент кафедри електричних систем і мереж

Р. О. Буйний, Чернігівський національний технологічний університет

канд. техн. наук, доцент, доцент кафедри електричних систем і мереж

В. І. Ткач, Чернігівський національний технологічний університет

аспірант кафедри електричних систем і мереж

Посилання

А. А. Кучерявенков, и А. С. Карпашев, «Устройство для определения местоположения и вида повреждений воздушной линии электропередач,» Патент России на полезную модель № 126144, 2013.

М. М. Черемісін, В. М. Зубко, В. О. Коробка, Г. А. Сідоров, і А. А. Пироженко, «Фіксатор короткого замикання,» Патент України № 64352 А, 2004.

В. М. Зубко, В. О. Коробка, і О. В. Мірошник, «Ефективність моніторингу замикань в мережах з ізольованою нейтраллю,» Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. Петра Василенка, вип. 102, с. 21-23, 2010.

Інструкція з експлуатації, Комплект індикаторів короткого замикання ІКЗ-В33-У3. [Електронний ресурс], Режим доступу: http://www.antraks.ru/ biblioteca/normativnaya-dokumentatsiya?download=104:komplekt-indikatorov-korotkogo-zamykaniya-ikz-v33-u3 , дата звернення 10.02.2018.

В. М. Безручко, Р. О. Буйний, А. Ю. Строгій, і В. І. Ткач, «Використання GSM технологій при ідентифікації місць однофазних замикань на землю в електричних мережах з ізольованою нейтраллю зі штирьовою ізоляцією,» Технічна електродинаміка, № 5, с. 96-99, 2018. https://doi.org/10.15407/techned2018.05.096.

V. Bezruchko, R. Buinyi, A. Strogii, and V. Tkach, “Іntegration of New Single-Phase-to-Ground Faults Detection Devices into Existing SmartGrid Systems,” IEEE 6th International Conference on Energy Smart Systems (ESS), IEEE Proceedings, pp. 84-87, 2019. https://doi.org/10.1109/ESS.2019.8764237.

McLyman Colonel Wm. T. Transformer and Inductor Design Handbook, Fourth Edition, CRC Press, Taylor & Francis Group, 2011, 667 p.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 159

Опубліковано

2020-10-06

Як цитувати

[1]
В. М. Безручко, Р. О. Буйний, і В. І. Ткач, «ВІДБІР ПОТУЖНОСТІ ВІД СТРУМУ ОДНОФАЗНОГО ЗАМИКАННЯ НА ЗЕМЛЮ ДЛЯ ЖИВЛЕННЯ ПРИЛАДУ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ЗАМИКАННЯ», Вісник ВПІ, вип. 4, с. 25–31, Жовт. 2020.

Номер

Розділ

Енергетика, електротехніка та електромеханіка

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.