ТЕСТУВАННЯ ВЕБ-РЕСУРСІВ НА ІНКЛЮЗИВНІСТЬ: АУДИТ ДЛЯ РЕІНЖИНІРИНГУ

Автор(и)

  • В. Ю. Клим Університет митної справи та фінансів, Дніпро
  • Ю. С. Тарасенко Університет митної справи та фінансів, Дніпро

DOI:

https://doi.org/10.31649/1997-9266-2022-162-3-60-66

Ключові слова:

веб-доступність веб-сайтів, модернізація дизайн-коду, користувачі інтернет-простору з фізичними вадами

Анотація

Запропоновано тестування на інклюзивність веб-сайтів для користувачів із порушенням зору та слуху, які застосовують спеціалізовані програми та пристрої для зчитування або відповідного представлення інформації на веб-ресурсах. Проаналізовано вимоги в європейських країнах та на Україні щодо створення інформаційних веб-порталів з урахуванням доступності цих ресурсів для людей з інвалідністю. Наведені аспекти основних документів, визнаних на міжнародному рівні, що обумовлюють стандарти та рекомендації доступності веб-сайтів для людей з обмеженими можливостями. Згідно з затвердженими вітчизняними вимогами на створення або модернізацію офіційних сайтів сформульовані основні критерії, за якими побудовано сценарій тестування. На прикладі існуючих регіональних веб-ресурсів проведена перевірка практичної аплікації цього сценарію. Результати тестування чотирьох веб-сайтів на інклюзивність зведені в порівняльну таблицю, для кожного з веб-сайтів сформульовані конкретні рекомендації щодо можливого реінжинірінгу дизайн-коду. Показана доцільність застосування запропонованого тестування для попередньої комплексної оцінки обсягу реінжинірингу або модернізації веб-сайту за основними параметрами дизайну та функціоналу з метою підвищення рівня інклюзивності. Визначені головні переваги проведеного тестування: можливість замовнику веб-сайту або пересічному користувачу інтернет-простору перевіряти веб-ресурси на доступність з мінімальними технічними, часовими та фінансовими витратами. Зроблено висновок, що проведення тестування веб-ресурсів на відповідність основним сучасним вимогам інклюзивності сприяє розширенню та удосконаленню його функціоналу, тобто визначає напрями реінжинірингу на етапі підтримки веб-сайту або доповнення use case складових на етапі розробки для підвищення якості вихідного продукту.

Біографії авторів

В. Ю. Клим, Університет митної справи та фінансів, Дніпро

канд. техн. наук, доцент кафедри кібербезпеки та інформаційних технологій

Ю. С. Тарасенко, Університет митної справи та фінансів, Дніпро

канд. фіз.-мат. наук, доцент, доцент кафедри кібербезпеки та інформаційних технологій

Посилання

А. О. Різуненко, Теорія та практика цифрової обробки зображень. Полтава, Україна: РВВ ПУСКУ, 2009, 195 с.

И. Суворова, «Инструкция: как сделать сайт доступным для людей с ограниченными возможностями,» Теплица социальных технологий: веб-сайт, 2021. [Электронный ресурс]. Режим доступа: https://te-st.ru/2021/03/11/accessibility/. Дата звернення: Лют. 01, 2022.

Peter Budnick, New International Ergonomics Standards Address Visual and Auditory Design, 2011. [Online]. Available: https://ergoweb.com/new-international-ergonomics-standards-address-visual-and-auditory-design. Accessed on: March 01, 2022.

О. Шинкарук, Є. Імас, Л. Денисова, і В. Костюкевич, «Вплив інформаційно-комунікативних технологій на фізичне та психічне здоров’я людини,» Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві, № 2 (42), c. 13-24, 2018.

Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0, 2011. [Online]. Available: https://www.w3.org/TR/WCAG20/. Accessed on: January 05, 2022.

Кабінет Міністрів України. (2019, лип. 11). Робоча нарада щодо впровадження дизайн-коду для створення офіційних вебсайтів органів виконавчої влади [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://tsdea.archives.gov.ua/ua/робоча-нарада-щодо-впровадження-диза .

Кабінет Міністрів України. (2002, січ. 04). Постанова № 3, Про Порядок оприлюднення у мережі Інтернет інформації про діяльність органів виконавчої влади. [Електронний ресурс]. Режим доступу:

http://comin.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=110618&cat_id=112508 .

В. Ю. Клим, Ю. С. Тарасенко, і Д. В. Лєсна, «Тестування інформаційних систем на декларовану веб-доступність,» на Міжнар. наук. конф. Інноваційні технології, моделі управління кібербезпекою ITMK-2022, Дніпро, 2022, с. 34-35.

Accessible Brand Colors, 2021. [Online]. Available: https://abc.useallfive.com. 2011. Accessed on: January 10, 2022.

Tools for Web Developers, 2021. [Online]. Available: https://developers.google.com/web/tools/lighthouse . https://abc.useallfive.com . Accessed on: January 10, 2022.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 134

Опубліковано

2022-06-30

Як цитувати

[1]
В. Ю. Клим і Ю. С. Тарасенко, «ТЕСТУВАННЯ ВЕБ-РЕСУРСІВ НА ІНКЛЮЗИВНІСТЬ: АУДИТ ДЛЯ РЕІНЖИНІРИНГУ », Вісник ВПІ, вип. 3, с. 60–66, Черв. 2022.

Номер

Розділ

Інформаційні технології та комп'ютерна техніка

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.