ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСУ ХОЛОДНОГО ГАЗОДИНАМІЧНОГО НАНЕСЕННЯ ПОКРИТТЯ ТА МЕТОДИКА РОЗРАХУНКУ ЙОГО РЕЖИМІВ

Автор(и)

  • О. Л. Гайдамак Вінницький національний технічний університет
  • В. І. Савуляк Вінницький національний технічний університет

Ключові слова:

газодинамічний напилювальний пристрій, фігура напилення, методика розрахунку режимів

Анотація

На кафедрі технології підвищення зносостійкості Вінницького національного технічного університету розроблена і виготовлена дослідна установка для газодинамічного нанесення функціональних покриттів. Принцип її дії заснований на тому, що металеві порошкові частки розганяються до високих швидкостей, близьких до швидкості звуку, а у разі зіткнення з підкладкою вступають з нею в молекулярні зв’язки і здатні створювати міцне з’єднання з останньою та між частинками порошку. При цьому температура частинок порошків, які напилюються, є нижчою за температури їх плавлення. Досліджено закономірності формування фігури напилення, її профілю і розмірів в залежності від дистанції напилення. Встановлено, що перетин фігури напилення є симетричним щодо її осі, а її профіль в загальному випадку, з великою вірогідністю, може бути описаний функцією розподілу Гаусса. Середня інтегральна відносна похибка функції Гаусса не перевищує 9,5 %. За отриманими результатами побудовано графіки залежності геометричних параметрів фігури напилення від дистанції напилення. Встановлено, що зі збільшенням висоти фігури напилення до 0,4 мм оптимальний крок між суміжними проходами доріжок напилення становитиме 56 % від діаметра основи фігури напилення. Зі збільшенням висоти до 0,54 мм оптимальний крок між суміжними проходами доріжок напилення зменшується і становить 48 % від діаметра основи фігури напилення. Встановлено, що формування фігури напилення відбувається відповідно до закону нормального розподілу, а геометричні розміри фігури напилення залежать від дистанції напилення. На основі отриманих результатів дослідження запропонована інженерна методика розрахунку режимів нанесення покриття. Методика розрахунку режимів нанесення покриття на циліндричні поверхні дозволяє визначати, в залежності від продуктивності напилювального пристрою, швидкість переміщення пристрою вздовж деталі, швидкість обер­тання деталі, необхідну кількість порошку для покриття заданої поверхні, час напилення. Наведено конкретний приклад розрахунку режимів напилення.

Біографії авторів

О. Л. Гайдамак, Вінницький національний технічний університет

канд. техн. наук, доцент кафедри технології підвищення зносостійкості

В. І. Савуляк, Вінницький національний технічний університет

д-р техн. наук, професор, завідувач кафедри технології підвищення зносостійкості

Посилання

А. П. Алхімов, С. В. Клинков, В. Ф. Косарев, та В. М. Фомин, под ред. В. М. Фомина, Холодное газодинамическое напыление. Теория и практика. Москва: ФИЗМАТЛИТ, 2010. 536 с.

О. Л. Гайдамак, «Пристрій для газодинамічного нанесення покриттів з радіальною подачею порошкового матеріалу,» Пат. 110552 Україна, МПК C 23 C 24/04.; No а201405543, заявл. 23.05.14, опубл. 12.01.16, бюл. № 1.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 161

Опубліковано

2018-08-31

Як цитувати

[1]
О. Л. Гайдамак і В. І. Савуляк, «ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСУ ХОЛОДНОГО ГАЗОДИНАМІЧНОГО НАНЕСЕННЯ ПОКРИТТЯ ТА МЕТОДИКА РОЗРАХУНКУ ЙОГО РЕЖИМІВ», Вісник ВПІ, вип. 4, с. 88–94, Серп. 2018.

Номер

Розділ

Машинобудування і транспорт

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.