ОЦІНЮВАННЯ СТАНУ ОБ’ЄКТІВ БЕЗПІЛОТНИМИ ЛІТАЛЬНИМИ АПАРАТАМИ

Автор(и)

  • Б. П. Книш Вінницький національний технічний університет
  • М. А. Алєксєєв Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/1997-9266-2019-145-4-58-65

Ключові слова:

блок моніторингу, безпілотні літальні апарати, класифікаційні ознаки, структурна схема, обробка зображення

Анотація

Розглянуто проблему захисту та оцінювання стану об’єктів. Наведено переваги застосування безпілотних літальних апаратів для охорони та оцінювання стану об’єктів.

Оцінювання стану об’єктів можна адекватно провести за допомогою таких операцій як фільтрація, виділення контуру, вирівнювання, виділення об’єктів зображення, скелетування, визначення кольору та інтенсивності зображення. Зазначені операції, особливо в комплексі, дозволяють покращити якість загальної обробки зображень, отриманих за допомогою безпілотних літальних апаратів.

Розглянуто основні ознаки безпілотних літальних апаратів, які дозволяють виконувати моніторинг стану об’єктів з подальшим їх оцінюванням. До них відносять тактичні; мало або середньорозмірні; малої, середньої чи великої тривалості польоту; маловисокі; з літаковою або гелікоптерною аеродинамічною схемою; наземного чи морського базування; військові або цивільні; горизонтального чи вертикального підйому / посадки; багаторазові та з широким діапазоном радіусу дії.

Розроблено структурну схему та наведено алгоритм роботи блока моніторингу безпілотного літального апарата для оцінювання стану об’єктів з подальшою можливістю модернізації за рахунок удосконалення складових частин. Розглянуто основні складові блока моніторингу, а саме: головний контролер, відеокамера, модуль живлення, датчики стабілізації, контролер мосту, драйвери напівмосту, модуль FPV, який так само складається з відеокамери FPV модуля, передавача, антени та модуля живлення. Наведено основні параметри та функції складових частин блока моніторингу, запропоновано можливі аналоги для головних складових, а саме відеокамери та головного контролера.

На прикладі вихідного зображення розглянуто операції оцінювання стану об’єктів за зображенням, отриманим за допомогою безпілотних літальних апаратів, та проаналізовано їхні результати.

Біографії авторів

Б. П. Книш, Вінницький національний технічний університет

канд. техн. наук, доцент кафедри електроніки та наносистем

М. А. Алєксєєв, Вінницький національний технічний університет

студент факультету інфокомунікацій, радіоелектроніки та наносистем

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 154

Опубліковано

2019-08-30

Як цитувати

[1]
Б. П. Книш і М. А. Алєксєєв, «ОЦІНЮВАННЯ СТАНУ ОБ’ЄКТІВ БЕЗПІЛОТНИМИ ЛІТАЛЬНИМИ АПАРАТАМИ», Вісник ВПІ, вип. 4, с. 58–65, Серп. 2019.

Номер

Розділ

Інформаційні технології та комп'ютерна техніка

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають