МЕХАНІЗМИ ІНТЕГРАЦІЇ БЛОКЧЕЙНІВ МІЖ СОБОЮ

Автор(и)

  • Є. С. Щербіна Вінницький національний технічний університет
  • В. І. Месюра Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/1997-9266-2021-155-2-85-91

Ключові слова:

криптовалюта, біткоїн, блокчейн, сайдчейн, інтеграція блокчейнів, дерево Меркла, смарт-контракт, доказ роботи

Анотація

Розглянуто необхідність інтеграції блокчейнів між собою та проблеми, які виникають на цьому шляху. Розглянута ідея транспортування біткоїнів шляхом знищення їх на одному блокчейні та створення відповідної вартості на іншому блокчейні.

Наведено стислий опис таких понять як біткоїн транзакція та біткоїн блок. Детально описано структуру даних «дерево Меркла» (Merkle Tree), як її внутрішню організацію, так і її переваги. Наведено алгоритм побудови «дерева Меркла» (Merkle Tree) для блоку транзакцій та принцип побудови та верифікації «шляху Меркла» (Merkle Path) для заданої транзакції. Описано поняття «доказ роботи» (Proof Of Work) як з технічної, так і з економічної точки зору.

Вперше запропоновано детальний алгоритм транспортування біткоїнів з одного блокчейну на інший, що, здебільшого, базується на структурі даних «дерево Меркла» та ідеї «доказу роботи». Наведені та роз’яснені основні чотири етапи цього алгоритму. Наведена схема транзакції, що знищує один біткоїн, розглянуто її сценарій блокування (locking script). На реальному прикладі проілюстровано створення та перевірку доказу існування (proof of existence) транзакції на основі дерева Меркла. Наведено детальну схему транзакції на допоміжному блокчейн з її основними елементами, а саме: ланцюг заголовків блоків (над якими виконана певна кількість доказу роботи), доказ існування на основі дерева Меркла, закодована транзакція з біткоїн блокчейну. Також наведені зв’язки між цими елементами та розглянуто алгоритм формування вищезгаданої транзакції. Покроково розглянуто алгоритм валідації транзакції на допоміжному блокчейні з погляду смарт-контракту, що має бути розгорнутий на допоміжному блокчейні.

Описано недоліки ідеї інтеграції блокчейнів між собою як з технічної точки зору, так і з точки зору UI/UX для кінцевого користувача.

Біографії авторів

Є. С. Щербіна, Вінницький національний технічний університет

аспірант кафедри комп’ютерних наук

В. І. Месюра, Вінницький національний технічний університет

канд. техн. наук, доцент, професор кафедри комп’ютерних наук

Посилання

Satoshi Nakamoto, “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System,” 2009. [Electronic resource]. Available: https://bitcoin.org/bitcoin.pdf .

BitFury Group, “Smart Contracts on Bitcoin Blockchain,” 2015. [Electronic resource]. Available: https://bitfury.com/content/downloads/contracts-1.1.1.pdf .

Hellgirl34, Artillar, BeckyMH, “Merkle tree,” 2017. [Electronic resource]. Available: https://en.bitcoinwiki.org/wiki/Merkle_tree

Hanniabu, Artillar, BeckyMH, “Simplified Payment Verification,” 2017 [Electronic resource]. Available: https://en.bitcoinwiki.org/wiki/Simplified_Payment_Verification .

Artillar, Becky. “Smart contract,” 2017. [Electronic resource]. Available: https://en.bitcoinwiki.org/wiki/Smart_contract .

Artillar, BeckyMH, “Bitcoin mining,” 2017. [Electronic resource]. Available: https://en.bitcoinwiki.org/wiki/Bitcoin_mining .

Mike Hearn, and Matt Corallo, “Connection Bloom filtering,” 2012. [Electronic resource]. Available: https://github.com/bitcoin/bips/blob/master/bip-0037.mediawiki .

Olaoluwa Osuntokun, Alex Akselrod, and Jim Posen, “Client Side Block Filtering,” 2017. [Electronic resource]. Available: https://github.com/bitcoin/bips/blob/master/bip-0157.mediawiki .

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 240

Опубліковано

2021-04-30

Як цитувати

[1]
Є. С. Щербіна і В. І. Месюра, «МЕХАНІЗМИ ІНТЕГРАЦІЇ БЛОКЧЕЙНІВ МІЖ СОБОЮ», Вісник ВПІ, вип. 2, с. 85–91, Квіт. 2021.

Номер

Розділ

Інформаційні технології та комп'ютерна техніка

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>