АВТОМАТИЗАЦІЯ КЕРУВАННЯ РЕЖИМАМИ СИСТЕМ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ ТА ОСВІТЛЕННЯ МІСТ

Автор(и)

  • П. П. Говоров Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова
  • В. П. Говоров Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова
  • A. K. Кіндінова Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова

DOI:

https://doi.org/10.31649/1997-9266-2021-158-5-58-63

Ключові слова:

Smart-Light, система автоматичного керування, багаторівнева система, фазоперемикальний вольтододавальний трансформатор, освітлювальні системи

Анотація

Системи електропостачання та освітлення міст розглянуто як складні територіально розподілені людино-машинні системи, які входять до складу систем вищого рівня — електроенергетичних систем або їх підсистем. Вони мають з ними спільні елементи (живильні і розподільні мережі вищої та середньої напруги), а також спільні джерела живлення і засоби регулювання та управління. Це створює взаємний вплив і взаємозалежніть та вимагає застосування методів і технічних засобів управління, адаптованих до параметрів і режимів міських електричних мереж і в основі своїй орієнтованих на структурно-параметричну інтеграцію в системи керування об’єктами енергетичних систем. Запропоновано структуру системи автоматичного керування, критерії та параметри керування режимами систем електропостачання та освітлення міст, що відрізняються розподіленням параметрів у просторі та процесів у часі, а також низьким рівнем кореляції графіків напруги та реактивної потужності, і базуються на застосуванні концепції Smart-Light. В її основу покладено розподілену багаторівневу систему керування з розосередженими активними елементами, що побудовані на застосуванні фазоперемикальних вольтододавальних трансформаторів. Тим самим забезпечується можливість непов’язаного керування режимами напруги, активної та реактивної потужностей. Викладене відкриває можливість для керування режимами напруги в будь-якій точці мережі без впливу на режими інших споживачів. Концептуально система керування режимами електричних мереж систем електропостачання та освітлення міст дозволяє враховувати їх особливості, пов’язані з кольорово-світловим впливом освітлення на тваринний і рослинний світ, а також суміжні системи вищого рівня — електроенергетичні системи та мережі. Все це дозволяє розглядати системи електропостачання та освітлення міст як складні біотехнічні системи і керувати ними з урахуванням, як економічного критерію, так і критеріїв соціальної та екологічної ефективності.

Біографії авторів

П. П. Говоров, Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова

д-р техн. наук, професор, професор кафедри світлотехніки і джерел світла

В. П. Говоров , Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова

канд. техн. наук, доцент, науковий співробітник університету

A. K. Кіндінова, Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова

інженер кафедри світлотехніки і джерел світла

Посилання

П. П. Говоров, О. В. Король, Н. І. Носан, і Т. І. Романова, «Система динамічного освітлення на основі світлодіодного світла,» SvitloLux, № 6, с. 46-50, 2011.

В. В. Назаров, «Концепція Smart Grid та реальної енергії,» Енергія та електрифікація, № 6, с 12-15, 2013.

В. Н. Винославський, В. І. Тарадай, В. Буц, і Д. Хайнце, Автоматизація проектування систем електропостачання. Київ: Вища школа, 1982, 208 с.

А. К. Шидловський, і В. Г. Кузнєцов, Підвищення якості енергії в електричних мережах. Київ: Наукова Думка, 1985, 268 с.

Ф. П. Говоров, «До питання оптимізації регулювання напруги в міських електричних мережах,» Промышленная энергетика, с. 21-25, 1997.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 210

Опубліковано

2021-10-29

Як цитувати

[1]
П. П. Говоров, В. П. Говоров, і Кіндінова A. K., «АВТОМАТИЗАЦІЯ КЕРУВАННЯ РЕЖИМАМИ СИСТЕМ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ ТА ОСВІТЛЕННЯ МІСТ», Вісник ВПІ, вип. 5, с. 58–63, Жовт. 2021.

Номер

Розділ

Енергетика, електротехніка та електромеханіка

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.