ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ ГІЛОК І ГРАНИЦЬ ДЛЯ ОПТИМІЗАЦІЇ РОЗВИТКУ ЕЛЕКТРИЧНИХ МЕРЕЖ СУЧАСНИХ ЕНЕРГОСИСТЕМ

Автор(и)

  • В. А. Баженов Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

DOI:

https://doi.org/10.31649/1997-9266-2021-159-6-64-69

Ключові слова:

електрична мережа, енергосистема, оптимізація розвитку, технічні та ресурсні обмеження, елементи мережі

Анотація

Розглянуто питання розробки і використання методів та алгоритмів оптимізації розвитку електричних мереж енергосистем, що забезпечують ефективне розв’язання поставленої задачі розвитку, виконання технічних та ресурсних обмежень у вигляді рівностей та нерівностей. Суть запропонованого методу гілок і границь полягає в розбиванні множини варіантів розвитку мережі на підмножини, що не перетинаються, і послідовне виключення підмножин безперспективних розв’язків. При цьому кожній підмножині ставляться у відповідність зовнішні і внутрішні оцінки. Розв’язуючи задачу вибору оптимального варіанта розвитку мережі дроблення підмножин здійснюється за ознакою наявності або відсутності в розглянутій підмножині тієї чи іншої гілки. Для визначення зовнішніх і внутрішніх оцінок на кожному кроці оптимізації повинні бути знайдені найкоротші електричні мережі та розв’язані транспортні задачі з проміжними перевезеннями для підмножин порівнюваних варіантів розвитку електричної мережі. Необхідно зазначити, що оскільки кількість дроблень підмножин залежить від порядку розгляду допустимих гілок електричної мережі, ефективність використання методу гілок і границь істотною мірою залежить від ефективності алгоритму вибору гілки дроблення на кожному кроці оптимізації. Кількість можливих варіантів розвитку електричної мережі є кінцевою величиною, тому, після виконання певної кількості кроків дроблення множини, сукупність варіантів розвитку, що залишилися, виявиться настільки малою, що може бути визначена точна нижня границя зміни функції дисконтованих витрат кожної з підмножин. Той варіант розвитку мережі, що відповідає меншій з нижніх границь, і є оптимальним. Запропонований алгоритм, що використовує метод гілок і границь, має досить високий рівень збіжності та стійкість до вибору початкових наближень.

Біографія автора

В. А. Баженов, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

канд. техн. наук, доцент, доцент кафедри електричних мереж та систем

Посилання

В. А. Баженов, Модели оптимального развития энергосистем, учеб. пос. Киев: КПИ, 1984, 100 с.

В. А. Баженов, «Використання методів лінійного програмування для оптимізації розвитку електричних мереж сучасних енергосистем,» Вісник Вінницького політехнічного інституту, № 2, с. 93-97, 2016.

Т. Л. Кацадзе, В. А. Сулейманов, і В. А. Баженов, «Моделі та методи оптимізації розвитку основних мереж енергосистем в умовах ринкових відносин,» Енергетика: економіка, технології, екологія, № 4, с. 58-66, 2014.

В. Г. Кузнецов, Б. И. Тугай, и В. А. Баженов, Оптимизация режимов электрических сетей. Киев: Наукова думка, 1992, 216 с.

Д. А. Арзамасцев, А. В. Липес, и А. Л. Мизин, Модели оптимизации развития энергосистем, учебн. для электроэнергет. спец. вузов, Д. А. Арзамасцев. Ред. М.: Высш. школа, 1987, 272с.

Д. Химмельблау, Прикладное нелинейное программирование. Москва: Мир, 1975, 534 с.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 108

Опубліковано

2021-12-24

Як цитувати

[1]
В. А. Баженов, «ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ ГІЛОК І ГРАНИЦЬ ДЛЯ ОПТИМІЗАЦІЇ РОЗВИТКУ ЕЛЕКТРИЧНИХ МЕРЕЖ СУЧАСНИХ ЕНЕРГОСИСТЕМ», Вісник ВПІ, вип. 6, с. 64–69, Груд. 2021.

Номер

Розділ

Енергетика, електротехніка та електромеханіка

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.