МОДЕЛІ КОМПЕНСАЦІЇ РЕАКТИВНОЇ ПОТУЖНОСТІ В ЕЛЕКТРИЧНИХ МЕРЕЖАХ НА ОСНОВІ ПРОСТОРОВО-ЧАСОВОЇ ДЕКОМПОЗИЦІЇ

Автор(и)

  • О. Д. Демов Вінницький національний технічний університет
  • О. В. Бабенко Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/1997-9266-2021-159-6-77-81

Ключові слова:

реактивна потужність, електрична мережа, просторово-часова декомпозиція, компенсація реактивної потужності

Анотація

Відповідно до директивних документів по розрахунку компенсації реактивної потужності (КРП) в електричних мережах, її розрахунок базується на розв’язанні задачі одночасно для всієї електричної мережі. Такий підхід спонукає до розділення електричної мережі при оптимізації потоків реактивної потужності на частини (просторової декомпозиції електричної мережі), а також до поетапного впровадження компенсувальних установок (КУ) (часової декомпозиції процесу впровадження КУ). Просторова декомпозиція проводиться на основі розділення функції втрат, створених реактивним навантаженням одного вузла, на власні та спільні втрати, що дозволяє спростити вказаний розрахунок. Часова декомпозиція базується на розділенні функції втрат при встановленні КУ на зниження втрат на певному етапі впровадження вказаних установок і на наступних етапах. Це дає можливість проводити поетапний розрахунок КРП. Очевидно, яким би не був стан мережі в результаті попередніх кроків впровадження КУ, потрібно вибирати впровадження на найближчому кроці так, щоби воно в сукупності з впровадженням на всіх подальших кроках забезпечувало максимальне зниження втрат за період впровадження. Це показує незалежність установлення КУ на кожному етапі і, відповідно, часову декомпозицію процесу впровадження КУ. Таким чином, величини потужностей КУ, які забезпечують максимальне зниження втрат на одному етапі їх впровадження, не залежать від реактивних навантажень і параметрів мереж інших етапів. Проведені дослідження дозволяють зробити такі висновки: а) оптимальні реактивні потоки окремих ліній мереж не залежать від реактивних навантажень інших ліній, що дає можливість проводити просторову декомпозицію цих мереж; б) величини потужностей КУ, які забезпечують максимальне зниження втрат потужності в електричній мережі на одному етапі впровадження КУ, не залежать від реактивних навантажень і параметрів мереж інших етапів, що дає можливість проводити часову декомпозицію цього впровадження.

Біографії авторів

О. Д. Демов, Вінницький національний технічний університет

канд. техн. наук, доцент, доцент кафедри електротехнічних систем електроспоживання та енергетичного менеджменту

О. В. Бабенко, Вінницький національний технічний університет

канд. техн. наук, доцент, доцент кафедри електротехнічних систем електроспоживання та енергетичного менеджменту

Посилання

Міністерство палива та енергетики України, Методика визначення економічно доцільних обсягів компенсації реактивної енергії, яка перетікає між електричними мережами електропередавальної організації та споживача (основного споживача та субспоживача), Затверджено наказом № 1 від 05.01.2006 р.

Н. А. Мельников, Электрические сети и системы. Москва: Энергия, 1969.

Н. А. Мельников, Матричный метод анализа электрических цепей. Москва: Энергия, 1972.

Ю. С. Железко, Компенсация реактивной мощности в сложных электрических системах. Москва: Энергоиздат, 1981.

О. Д. Демов, Оптимізація процесу впровадження компенсувальних установок в розподільних електричних мережах енергопостачальних компаній, моногр. Вінниця, Україна: ВНТУ, 2016.

Е. С. Вентцель, Исследование операций: задачи, принципы, методология. Москва: Наука, 1988.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 121

Опубліковано

2021-12-24

Як цитувати

[1]
О. Д. Демов і О. В. Бабенко, «МОДЕЛІ КОМПЕНСАЦІЇ РЕАКТИВНОЇ ПОТУЖНОСТІ В ЕЛЕКТРИЧНИХ МЕРЕЖАХ НА ОСНОВІ ПРОСТОРОВО-ЧАСОВОЇ ДЕКОМПОЗИЦІЇ», Вісник ВПІ, вип. 6, с. 77–81, Груд. 2021.

Номер

Розділ

Енергетика, електротехніка та електромеханіка

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>