АЛГОРИТМИ ВИМІРЮВАННЯ ЧАСТОТИ КАДРОВОЇ РОЗГОРТКИ МОНІТОРІВ ДЛЯ ЧАСТОТНО-ВИБІРКОВОГО ПРИДУШЕННЯ КАНАЛІВ ВИТОКУ ІНФОРМАЦІЇ

Автор(и)

  • Д. В. Євграфов Вінницький національний технічний університет
  • Ю. Є. Яремчук Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/1997-9266-2022-163-4-83-90

Ключові слова:

побічні електромагнітні випромінювання і наведення, сигнали відеокарти, коефіцієнти Фур’є, рідинно-кристалічні структури, спектри сигналів витоку інформації з екрану монітора

Анотація

Для відомої типової моделі сигналів витоку у вигляді послідовності пікселів, горизонтальних та вертикальних бланк-імпульсів розглянуто відмінності у частотах кадрової розгортки для різних типорозмірів екранів моніторів на рідинно-кристалічних структурах та відеокарт моніторів персональних обчислювальних машин. Обґрунтовано точність, з якою має вимірюватися частота кадрової розгортки екрану монітора задля формування якісної шумової завади, здатної придушити інформативні складові сигналів витоку через побічні випромінювання. Розглянуто реальні спектри побічних електромагнітних випромінювань з екранів моніторів на рідинно-кристалічних структурах в короткохвильовому діапазоні частот та особливості вимірювань спектроаналізаторами Rohde & Schwarz FPH частотних характеристик спектрів. Для досягнення необхідної точності вимірювання частоти кадрової розгортки запропоновано вимірювання частот гармонік з максимальними амплітудами на різних ділянках частот, і оброблення результатів. Знайдено розрахункові вирази для обробляння виміряних на ділянках центральних частот витоку інформації з метою набагато точнішого оцінювання частоти кадрової розгортки моніторів на рідинно-кристалічних структурах. Обґрунтовано послідовність дій для оцінювання частоти кадрової розгортки моніторів на рідинно-кристалічних структурах. Отримано алгоритм дій, який полягає у визначенні нижніх і верхніх значень номерів гармонік, що відповідають оцінкам центральних частот, розрахунку оцінки частоти кадрової розгортки і розрахунку точності оцінки. Якщо розрахована оцінка точності є меншою за раніше обґрунтовану, то підсумовуємо, що вимірювання частоти кадрової розгортки задовільне. В разі необхідності для отримання точніших результатів збільшують кількість досліджуваних частотних ділянок. Розглянуто практичне використання отриманих виразів для оброблення даних на тридцяти двох ділянках частот, і визначено про задовільні результати щодо точності вимірювання частоти кадрової розгортки за використання звичайного режиму вимірювання спектроаналізатора.

Біографії авторів

Д. В. Євграфов, Вінницький національний технічний університет

канд. техн. наук, здобувач наукового ступеня доктора технічних наук кафедри менеджменту та безпеки інформаційних систем

Ю. Є. Яремчук, Вінницький національний технічний університет

д-р техн. наук, професор, професор кафедри менеджменту та безпеки інформаційних систем, директор Центру інформаційних технологій і захисту інформації

Посилання

Г. Ф. Коханович и др., Защита информации в телекоммуникационных системах. Киев, Украина: МК-Прес, 2005, 288 с.

Д. Євграфов, і Ю. Яремчук, «Розрахункові спектри сигналів витоку інформації з екранів моніторів на рідкокришталевих структурах,» Інститут проблем реєстрації інформації НАН України, т. 23, № 2, С. 3-12, 2021.

R&S Spectrum Rider FPH Handheld Spectrum Analyzer User Manual, Rohde & Schwarz GmbH & KG, Product Brochure, Version 09.00, 2021. [Electronic resource]. Available:

https://www.tme.eu/Document/5de5b1c4cf05f0120bd4c9e43bd75ba3/Spectrum_Rider_FPH.pdf .

Д. Євграфов, і Ю. Яремчук, «Відповідність моделі сигналів витоку з екранів моніторів на рідкокришталевих структурах існуючим побічним електромагнітним випромінюванням,» Захист інформації, т. 23, № 3, с. 160-167, 2021.

Е. Янке, Ф. Эмде, и Ф. Леш, Специальные функции. Формулы, графики, таблицы, изд. 2-е, Л. И. Седов, Ред. М.: Наука. Главная редакция физико-математической литературы, 1968, 344 с.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 124

Опубліковано

2022-09-02

Як цитувати

[1]
Д. В. . Євграфов і Ю. Є. Яремчук, «АЛГОРИТМИ ВИМІРЮВАННЯ ЧАСТОТИ КАДРОВОЇ РОЗГОРТКИ МОНІТОРІВ ДЛЯ ЧАСТОТНО-ВИБІРКОВОГО ПРИДУШЕННЯ КАНАЛІВ ВИТОКУ ІНФОРМАЦІЇ», Вісник ВПІ, вип. 4, с. 83–90, Верес. 2022.

Номер

Розділ

Інформаційні технології та комп'ютерна техніка

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають