ВИКОРИСТАННЯ РЕГУЛЯРНОГО ТЕПЛОВОГО РЕЖИМУ ДЛЯ ПРОГНОЗУВАННЯ ІНТЕНСИВНОСТІ ТЕПЛООБМІНУ У ВІДХОДАХ ПТАХІВНИЦТВА

Автор(и)

  • С. Й. Ткаченко Вінницький національний технічний університет
  • О. В. Власенко Вінницький національний технічний університет
  • В. С. Ткачук Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/1997-9266-2022-164-5-45-51

Ключові слова:

регулярний тепловий режим, субстрат, біогазова установка, теплообмінне устаткування, термостабілізація, теплофізичні властивості, математична модель

Анотація

Досліджено систему «навколишнє середовище (вода в кільцевому об’ємі) — тонка циліндрична металева стінка — досліджуване рідинне середовище». Досліджено теплообмін під час нагрівання/охолодження розбавленого водою курячого посліду в умовах вимушеної конвекції. Курячий послід є багатофазним середовищем, оскільки до його складу входять як тверді частинки, так і рідина.

Дослідження проведено на експериментальному стенді, розробленому на кафедрі теплоенергетики ВНТУ, за умов вимушеної конвекції.

Усередненні температури визначаються як середньоарифметичні, за результатами замірювань температур термопарами на вертикальних термозондах у певний момент часу. Обробку здійснено методом стаціонарного теплообміну, досліджуючи весь проміжок часу.

Провівши аналіз розподілу надлишкової температури за часом Ln ϑ = f(T) у дослідженні теплообміну курячого посліду в умовах його охолодження і нагрівання, визначено лінійний темп охолодження/нагрі­вання) m = const, що характерно для регулярного теплового режиму у разі охолодження/нагрівання твердого тіла (системи твердих тіл) і підтримки сталої температури навколишнього середовища.

Експериментально встановлено, що в дослідній системі існує регулярний тепловий режим: темп нагрівання/охолодження сталий, m = const; коефіцієнт тепловіддачі в процесі регулярного теплового режиму практично сталий  a1 ≈ const.

Визначено коефіцієнт тепловіддачі від внутрішньої стінки циліндра до досліджуваного середовища методом регулярного теплового режиму a2ртр та розрахунково-експериментальним методом a2рем.

Провівши аналіз і зіставлення коефіцієнтів тепловіддачі, розрахованих із застосуванням розрахунково-експериментального методу a2рем та знайдених методом регулярного теплового режиму a2ртр , встановлено розбіжність в межах 20 %.

Встановлено, що метод регулярного теплового режиму можна застосовувати для визначення інтенсивності теплообміну у багатофазних середовищах.

Біографії авторів

С. Й. Ткаченко, Вінницький національний технічний університет

д-р. техн. наук, професор кафедри теплоенергетики

О. В. Власенко, Вінницький національний технічний університет

науковий співробітник кафедри теплоенергетики

В. С. Ткачук, Вінницький національний технічний університет

аспірант кафедри теплоенергетики

Посилання

С. Й. Ткаченко, і Н. В. Пішеніна, Нові методи визначення інтенсивності теплообміну в системах переробки органічних відходів, моногр. Вінниця, Україна: ВНТУ, 2017.

S. Тkachenko, O. Vlasenko, N. Resident, D. Stepanov, and N. Stepanova, “Cooling and of the fluid in the cylindrical volume,” Acta Innovations, no. 42. pp. 15-26, 2021. https://doi.org/10.32933/ActaInnovations.42.2.

С. Ткаченко, О. Власенко, і Н. Резидент, «Теплообмін циліндричного рідинного тіла обмеженої висоти з навколишнім середовищем,» Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичні та теплотехнiчнi процеси й устаткування, № 2, с. 27-30. 2021. https://doi.org/10.20998/2078-774X.2021.02.05 .

Г. М. Кондратьев, Регулярный тепловой режим. Москва, 1954, 408 с.

М. А. Михеев, и И. М. Михеева. Основы теплопередачи, изд. 2-е, стереотип. Москва, РФ: Энергия, 1977, 344 с.

В. П. Исаченко, В. А. Осипова, и А. С. Сукомел. Теплопередача, учеб. для вузов, изд. 3-е, перераб. и доп., Москва, РФ, 1975, 488 с.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 129

Опубліковано

2022-10-28

Як цитувати

[1]
С. Й. Ткаченко, О. В. Власенко, і В. С. Ткачук, «ВИКОРИСТАННЯ РЕГУЛЯРНОГО ТЕПЛОВОГО РЕЖИМУ ДЛЯ ПРОГНОЗУВАННЯ ІНТЕНСИВНОСТІ ТЕПЛООБМІНУ У ВІДХОДАХ ПТАХІВНИЦТВА», Вісник ВПІ, вип. 5, с. 45–51, Жовт. 2022.

Номер

Розділ

Енергетика, електротехніка та електромеханіка

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 4 > >>