ВПЛИВ КОЛИВАНЬ ПОДАЧІ ШЕСТЕРЕННОГО НАСОСА НА ДИНАМІЧНІ ПРОЦЕСИ В ГІДРОПРИВОДІ З ДОВГОЮ НАПІРНОЮ ГІДРОЛІНІЄЮ

Автор(и)

  • О. В. Дерібо Вінницький національний технічний університет
  • Ж. П. Дусанюк Вінницький національний технічний університет
  • С. В. Репінський Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/1997-9266-2022-164-5-86-91

Ключові слова:

гідропривод, довга напірна гідролінія, шестеренний насос, пульсації подачі, динамічні процеси, резонанс, вплив параметрів

Анотація

Відомо, що шестеренні гідравлічні насоси характеризуються значними пульсаціями подачі, які можуть досягати 30 % від її середньої величини. Пульсації подачі за певних умов спричиняє коливання тиску в напірних гідролініях і гідроагрегатах, що є негативним явищем, оскільки зменшує ресурс їхньої роботи. За використання методу імітаційного моделювання в середовищі MATLAB Simulink проведено дослідження гідроприводу поступального руху з шестеренним насосом і довгою напірною гідролінією для виявлення впливу параметрів приводу на характер динамічних процесів, спричинених різкою зміною подачі і коливальними змінами (пульсаціями) подачі насоса щодо можливості виникнення резонансних явищ у напірній гідролінії і у приводі в цілому. Досліджено вплив довжини і діаметра трубопроводу напірної гідролінії, а також приведеного модуля пружності напірної гідролінії на частоту і амплітуду резонансних коливань. Дослідження виконувались в достатньо широкому діапазоні частот обертання приводного вала шестеренного насоса. Це відповідає реальним умовам експлуатації мобільних машин, у яких насос гідросистеми під’єднаний до вала відбору потужності двигуна внутрішнього згоряння.

В результаті досліджень встановлено, що помітні резонансні явища відбуваються на відносно невеликих частотах обертання вала насоса. Встановлено також, що збільшення довжини напірної гідролінії, зменшення діаметра трубопроводу і приведеного модуля пружності знижують частоту резонансних коливань. Зі збільшенням довжини напірної гідролінії і приведеного модуля пружності амплітуда резонансних коливань збільшується, а зі зменшенням діаметра трубопроводу — зменшується.

Біографії авторів

О. В. Дерібо, Вінницький національний технічний університет

канд. техн. наук, доцент, професор кафедри технологій та автоматизації машинобудування

Ж. П. Дусанюк, Вінницький національний технічний університет

канд. техн. наук, доцент

С. В. Репінський, Вінницький національний технічний університет

канд. техн. наук, доцент, доцент кафедри технологій та автоматизації машинобудування

Посилання

Д. Н. Попов, Нестационарные гидромеханические процессы. М.: Машиностроение, 1982, 240 с.

Т. М. Башта, Объемные насосы и гидравлические двигатели гидросистем. М.: Машиностроение, 1974, 606 с.

О. В. Дерібо, Ж. П. Дусанюк, С. В. Репінський, «Вплив коливань подачі насоса на динамічні процеси в гідроприводі мобільної машини з довгою напірною гідролінією,» Матеріали І Міжнародної науково-технічної конференції «Перспективи розвитку машинобудування та транспорту – 2019», Вінниця, 13-15 травня 2019 р. Вінниця, Україна: ВНТУ, 2019, 288 с.

Л. М. Тарко, Переходные процессы в гидравлических механизмах, М.: Машиностроение, 1973, 163 с.

Ж. П. Дусанюк, «Волновые процессы в гидросистемах с нелинейными упругими свойствами трубопровода.» дис. канд. техн. наук, 05.02.03. Винница, 1989, 250 с.

Ж. П. Дусанюк, та ін., «Математична модель для імітаційного дослідження в середовищі MATLAB Simulink гідравлічного приводу поступального руху з довгою напірною гідролінією,» Вісник Вінницького політехнічного інституту, № 3, с. 108-115, 2016.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 85

Опубліковано

2022-10-28

Як цитувати

[1]
О. В. Дерібо, Ж. П. Дусанюк, і С. В. Репінський, «ВПЛИВ КОЛИВАНЬ ПОДАЧІ ШЕСТЕРЕННОГО НАСОСА НА ДИНАМІЧНІ ПРОЦЕСИ В ГІДРОПРИВОДІ З ДОВГОЮ НАПІРНОЮ ГІДРОЛІНІЄЮ», Вісник ВПІ, вип. 5, с. 86–91, Жовт. 2022.

Номер

Розділ

Машинобудування і транспорт

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 > >>