ВИКОРИСТАННЯ ІНТЕРНЕТУ РЕЧЕЙ ДЛЯ ЕКОНОМІЇ ЕНЕРГЕТИЧНИХ РЕСУРСІВ

Автор(и)

  • Д. О. Сапожник Державний університет «Житомирська політехніка»
  • Д. Д. Плечистий Державний університет «Житомирська політехніка»

DOI:

https://doi.org/10.31649/1997-9266-2023-169-4-39-45

Ключові слова:

Інтернет речей, IoT, енергетика, енергоефективність, розумні будинки, економія енергетичних ресурсів, стале використання ресурсів

Анотація

Розглянуто проблематику енергоефективності в контексті сучасних викликів, таких як недолік ресурсів, урбанізація, та екологічні регулятиви. Особлива увага приділяється потенціалу Інтернету речей (IoT) для автоматизації та оптимізації енергоспоживання. У контексті глобалізації та технологічного прогресу, дослідження Інтернету речей які інструменту для ефективного використання енергетичних ресурсів визначається як перспективний напрямок дослідження. Виділяються публікації, що стосуються розумних будівель в Україні, зосереджуючись на їхній споживчій ролі в електроенергії та потенціалі IoT для оптимізації енергоспоживання. Дослідження «зеленого» IoT розглядає виклики та принципи енергоефективності для IoT-пристроїв. Проаналізовано інші дослідження можливостей Інтернету речей у секторі водопостачання та енергоефективності в будівельному секторі. Досліджено потенціал технології Інтернету речей для зменшення енергоспоживання. Основні завдання дослідження включають: аналіз архітектури IoT для кращого розуміння її структури та можливостей; вивчення ключових областей застосування Інтернету речей в секторах енергозбереження; а також визначення основних принципів використання IoT для оптимізації енергоспоживання. Розглянуто архітектуру Інтернету речей для глибокого розуміння структури та динаміки систем Інтернету речей, що відіграють важливу роль у визначенні, як максимально використовувати їх потенціал для зменшення використання енергії. Досліджено галузі застосування Інтернету речей у контексті енергозбереження, розумінні основних сфер в різних секторах, включаючи будівництво, промисловість та містобудування. Через детальний аналіз архітектури IoT та її можливостей, стаття виокремлює чотири ключові принципи для ефективного використання Інтернету речей в енергетиці в контексті економії енергетичних ресурсів. Принципи включають визначення конкретних енергетичних цілей, впровадження технологій для моніторингу та автоматизації, збір та аналіз даних для оптимізації споживання, та оцінку результатів для подальшого удосконалення систем. Робота підкреслює роль IoT як потужного інструмента для підвищення енергетичної ефективності та досягнення глобальних цілей сталого розвитку.

Біографії авторів

Д. О. Сапожник, Державний університет «Житомирська політехніка»

аспірант кафедри інженерії програмного забезпечення

Д. Д. Плечистий, Державний університет «Житомирська політехніка»

канд. техн. наук, доцент, доцент кафедри комп’ютерних наук

Посилання

Wikipedia. Internet of things. [Online]. Available: https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_of_things . Accessed: 5 Mai, 2023.

«Впровадження цифрових технологій Інтернету речей для поліпшення енергоощадних технологій у будівлях,» Наукові записки міжнародного гуманітарного університету. [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://sci-notes.mgu.od.ua/archive/v37/36.pdf . Accessed: 5 Mai, 2023.

Green IoT: An Investigation on Energy Saving Practices for 2020 and Beyond. [Electronic resource]. Available: https://ieeexplore.ieee.org/abstract/document/7997698 . Accessed: 14 Mai, 2023.

Redacción The New Now, “Gestión integral del agua con IoT y Machine Learning,” 2021. [Electronic resource]. Available: https://www.thenewnow.es/tecnologia/gestion-integral-agua-iot-machine-learning/ . Accessed: 13 Mai, 2023.

Advancing Replicable Solutions for High-Performance Homes in the Southeast. [Electronic resource]. Available: https://www.nrel.gov/docs/fy16osti/65258.pdf . Accessed: 13 Mai, 2023.

10 Amazing Cases of IoT Applications Taken from the Real Life. [Electronic resource]. Available: https://medium.datadriveninvestor.com/10-amazing-cases-of-iot-applications-taken-from-the-real-life-a8682cdb48d0 . Accessed: 21 Mai, 2023.

Evolution of Smart Home Energy Management System Using Internet of Things and Machine Learning Algorithms. [Electronic resource]. Available: https://ceur-ws.org/Vol-3283/Paper76.pdf . Accessed: 13 Mai, 2023.

Принципи застосування технології Інтернет речей у сучасному світі техніки. [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://www.tech.vernadskyjournals.in.ua/journals/2020/6_2020/part_1/26.pdf . Режим доступу: 15 Jun, 2023.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 216

Опубліковано

2023-08-31

Як цитувати

[1]
Д. О. . Сапожник і Д. Д. . Плечистий, «ВИКОРИСТАННЯ ІНТЕРНЕТУ РЕЧЕЙ ДЛЯ ЕКОНОМІЇ ЕНЕРГЕТИЧНИХ РЕСУРСІВ», Вісник ВПІ, вип. 4, с. 39–45, Серп. 2023.

Номер

Розділ

Інформаційні технології та комп'ютерна техніка

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.