СТАТИЧНІ І ДИНАМІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВИСОКОЛІНІЙНИХ ДВОТАКТНИХ БУФЕРІВ НАПРУГИ НА БІПОЛЯРНИХ ТРАНЗИСТОРАХ

Автор(и)

  • О. Д. Азаров Вінницький національний технічний університет
  • Є. С. Генеральницький Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/1997-9266-2020-151-4-89-97

Ключові слова:

буфер напруги, струм, напруга, вхідний опір, вихідний опір, коефіцієнт передачі, похибка лінійності, передатна характеристика, двотактні буфери напруги

Анотація

На сьогодні широко використовуються двотактні буферні пристрої напруги (БН) в різноманітних вимірювальних аналого-цифрових системах, в яких давач електричного сигналу (напруги) повинен підключатися до перетворювальних пристроїв за допомогою схем, що мають високий вхідний опір (не менше десятків і сотень мегаом), а також низький вихідний опір (не більше ~ 1,0 Ом) для забезпечення постійного значення коефіцієнта передачі у заданих діапазонах амплітуд і частот вхідного сигналу. В статті розглянуто запропоновані схеми високолінійних двотактних буферів напруги на біполярних транзисторах, у тому числі на складених транзисторах Шиклаї з високою швидкістю наростання вихідного сигналу. Запропоновано підхід до побудови БН, який базується на застосуванні відбивачів струму (ВС), які функціонують у двотактному балансному режимі, що забезпечить високу швидкодію у разі стрибкоподібної зміни вхідної напруги. Також досліджено такі малосигнальні статичні характеристики, як вхідний і вихідний опори БН, зсув нуля вхідного струму, а також похибку лінійності в діапазоні вхідної і вихідної напруг. Показано, що порівняно з відомими пристроями запропоновані рішення мають кращі показники. Проаналізовано динамічні характеристики запропонованих схем, такі які АЧХ, коефіцієнт нелінійних спотворень у діапазоні частот вихідного сигналу, а також перехідні характеристики. Доведено, що отримані показники перевищують аналогічні для схем, побудованих на базі операційних підсилювачів. Отримано кількісні значення статичних і динамічних характеристик запропонованих БН, які можуть слугувати, як рекомендації щодо вибору існуючих варіантів залежно від параметрів давачів вхідного сигналу та опору вихідного навантаження.

Біографії авторів

О. Д. Азаров, Вінницький національний технічний університет

д-р. техн. наук, професор, завідувач кафедри обчислювальної техніки

Є. С. Генеральницький, Вінницький національний технічний університет

аспірант кафедри обчислювальної техніки

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 387

Опубліковано

2020-09-25

Як цитувати

[1]
О. Д. Азаров і Є. С. Генеральницький, «СТАТИЧНІ І ДИНАМІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВИСОКОЛІНІЙНИХ ДВОТАКТНИХ БУФЕРІВ НАПРУГИ НА БІПОЛЯРНИХ ТРАНЗИСТОРАХ», Вісник ВПІ, вип. 4, с. 89–97, Верес. 2020.

Номер

Розділ

Інформаційні технології та комп'ютерна техніка

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 > >>