ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ПІД ЧАС РОБОТИ З МЕДИЧНИМИ ІНФОРМАЦІЙНИМИ СИСТЕМАМИ

Автор(и)

  • О. П. Чабан Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького
  • О. В. Бойко Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького
  • О. І. Чабан Національний університет «Львівська політехніка»

DOI:

https://doi.org/10.31649/1997-9266-2024-173-2-78-86

Ключові слова:

медична інформаційна система, якість медичних послуг, управління ризиками, електронна медична картка

Анотація

Досліджено використання медичних інформаційних систем в медичних закладах. Основні акценти зосереджено на процесах, що забезпечують автоматизацію різних напрямків діяльності роботи лікарів різного профілю.

Розглянуто можливість впровадження ризик-підходу в системи менеджменту якості у медичних установах, визначено вимоги до системи управління ризиками, яка відповідає характеру та масштабам медичних закладів різного профілю.

Використання медичних інформаційних систем пов’язане з різними внутрішніми та зовнішніми загрозами, які можуть призвести до ризиків для пацієнтів.

Об’єктом дослідження є медичні інформаційні системи та їхня адаптація до робочих процесів у закладах охорони здоров’я.

Предметом дослідження стали результати опитування щодо використання лікарями окремого модуля медичної інформаційні системи, а саме електронної медичної карти пацієнта на різних рівнях надання медичної послуги.

У процесі цього дослідження, за допомогою анонімного анкетування проаналізовано ступінь пристосованості медичної інформаційної системи до роботи лікаря, визначено рівень адаптованості медичної інформаційної системи до потреб медичних працівників та аналіз можливих ризиків в процесах надання медичної послуги, а саме, на етапі роботи з електронною медичної карткою. Аналіз недоліків дозволяє переглянути робочі процеси медичного закладу, оцінити вплив потенційних ризиків на результати роботи лікарів, змінити процеси, щоб зменшити або усунути виявлені ризики в процесі роботи з медичними інформаційними системами.

Актуальною проблемою є розроблення коригувальних і запобіжних заходів для зниження і мінімізації ризиків, а впровадження системи управління ризиками в медичних закладах в рамках системи менеджменту якості, сприятиме підвищенню якості надання медичних послуг та збільшенню задоволеності пацієнтів.

Обґрунтовано підходи до ідентифікації ризиків які виникають в процесі роботи з медичними інформаційними системами згідно з вимогами міжнародних стандартів.

Біографії авторів

О. П. Чабан, Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

канд. техн. наук, доцент, доцент кафедри медичної інформатики

О. В. Бойко, Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

д-р. техн. наук, професор, завідувач кафедри медичної інформатики.

О. І. Чабан, Національний університет «Львівська політехніка»

аспірант кафедри інформаційно-вимірювальних технологій

Посилання

Ю. Л. Нечипоренко, «Електронна медична картка на планшетному ПК», Радіоелектроніка та інформатика, наук.-техн. журнал Харківського національного університету радіоелектроніки, № 2, с. 49-51, 2014.

G. A. Messano, V. De Bono, F. Di Folco, and L. T. Marsella, “Past and present of risk management in healthcare,” Ig. Sanita Pubbl., no. 70(4): pp. 423-430, 2014.

М. М. Микийчук, «Метрологічні ризики контролю якості продукції на стадії виготовлення,» Методи та прилади контролю якості, наук.-техн. журнал Івано-Франківського національного технічного університету нафти та газу, № 26, с 120-123, 2011.

О. П. Чабан, і О. В. Бойко, «Огляд світової практики щодо впровадження медичних інформаційних систем та проблеми створення єдиного медико-інформаційного простору,» Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія Комп’ютерні науки та інформаційні технології, № 771, с. 365-370, 2013.

М. М. Микийчук, і О. П. Чабан, «Математична модель процесів надання медичних послуг,» Вимірювальна техніка та метрологія, міжвідомчий наук.-техн. зб., т. 80, вип. 2, с. 23-29, 2019.

ДСТУ ISO 31000:2018 Управління ризиками. Принципи та керівні принципи. (ISO 31000: 2018, IDT). [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page.html?id_doc=80322 .

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 268

Опубліковано

2024-04-30

Як цитувати

[1]
О. П. Чабан, О. В. Бойко, і О. І. Чабан, «ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ПІД ЧАС РОБОТИ З МЕДИЧНИМИ ІНФОРМАЦІЙНИМИ СИСТЕМАМИ», Вісник ВПІ, вип. 2, с. 78–86, Квіт. 2024.

Номер

Розділ

Інформаційні технології та комп'ютерна техніка

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають