АНАЛІЗ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ СОНЯЧНОЇ ГЕНЕРАЦІЇ В КОНТЕКСТІ ДЕКАРБОНІЗАЦІЇ ПОВОЄННОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • В. Г. Петрук Вінницький національний технічний університет
  • А. П. Полив’янчук Вінницький національний технічний університет
  • Р. В. Петрук Вінницький національний технічний університет
  • С. М. Кватернюк Вінницький національний технічний університет
  • С. В. Гавадза Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/1997-9266-2024-174-3-27-31

Ключові слова:

декарбонізація, сонячна енергетика, відновлювані джерела енергії, інсоляція, фотовольтаїка

Анотація

Одним з найважливіших чинників забезпечення декарбонізації економіки та усіх сфер діяльності людства і України, зокрема, є відновлювані джерела енергії (ВДЕ). Серед них особливо вирізняється сонячна генерація або фото-, геліо- енергетика. При цьому Сонце та сонячна енергія — основа життя та невичерпне, найбезпечніше і найекологічніше джерело енергії для людства на віддалену перспективу. Сонячна енергія поширюється, в основному, у вигляді тепла (інфрачервоний ІЧ-спектр) та світла (видимі довжини хвиль). Вона виникає на Сонці в результаті термоядерного синтезу ядер водню (дейтерію, тритію) у важкі ядра гелію, після чого через дефект мас виділяється неймовірно величезна енергія в 7 МеВ на один нуклон. Потік сонячної енергії становить 3,9·1026 Вт, з якого близько 1,7·1017 Вт досягає Землі. Сонце випромінює щодня у напрямку нашої планети 960 мільярдів кВт·год безкоштовної енергії. Така її кількість теоретично може забезпечити енергетичні потреби людства протягом тривалого часу. У статті проаналізовано інноваційні технології сонячної генерації з позицій декарбонізації (девуглетизації), зокрема, для повоєнного відновлення економіки України. Водночас декарбонізація — це обмеження видобутку вуглецевмісних речовин і відповідних природних ресурсів, а також зменшення обсягів викидів парникових газів, зокрема і вуглецевмісних та сажових часток. Альтернативою цьому є всебічне впровадження ВДЕ, і насамперед СЕС. Зазначено, що основою для фотовольтаїки є монокристалічний, іноді полікристалічний та аморфний кремній. Проаналізовано також нові композиції напівпровідників, які є менш затратні, але проблематичні з погляду реалізації у промислових масштабах. Підсумовано, що економіка повоєнної України має відновлюватись виключно в контексті природоохоронних технологій декарбонізації, а також завдяки всебічному розвитку індивідуальних СЕС та інших ВДЕ.

Біографії авторів

В. Г. Петрук, Вінницький національний технічний університет

д-р техн. наук, професор, професор кафедри екології, хімії та технологій захисту довкілля

А. П. Полив’янчук , Вінницький національний технічний університет

д-р техн. наук, професор, професор кафедри екології, хімії та технологій захисту довкілля

Р. В. Петрук, Вінницький національний технічний університет

д-р техн. наук, професор, професор кафедри екології, хімії та технологій захисту довкілля

С. М. Кватернюк, Вінницький національний технічний університет

д-р техн. наук, професор, професор кафедри екології, хімії та технологій захисту довкілля

С. В. Гавадза, Вінницький національний технічний університет

аспірант кафедри екології, хімії та технологій захисту довкілля

Посилання

М. М. Рожелюк, Досвід використання регенеративних джерел енергії в Україні та країнах Європи. Київ, Україна: НУ «Києво-Могилянська академія», 2022, с. 84-94.

Верховна Рада України, Закон України від 20 серпня 2022 р. Про альтернативні джерела енергії. [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/555-15#Text .

Й. С. Мисак, О. Т. Возняк, О. С. Дацько, і С. П. Шаповал, Сонячна енергетика: теорія та практика. Львів, Україна: НУ «Львівська політехніка», 2014, 340 с.

Н. Присяжнюк, Втрати та перспективи сонячної енергетики під час війни в Україні, 2023. [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://Speka.media/p168dv .

Сонячна енергетика в Україні. [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://Aveston.com/articles/solar-in-ukraine-2019/ .

С. О. Кудря, Нетрадиційні та відновлювальні джерела енергії. Київ, Україна: НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського», 2012, 304 с.

Енергія сонця. [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://generacia.org.ua/?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwl4yyBhAgEiwADSEjeNj6S6cn2RWQKCJ_UnBzTz6jMTxn8yCJXL_burjHI4Ut8b_xnZ3AShoCAHgQAvD_BwE .

Способи використання сонячної енергії в будинках і в промисловості. [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://isolar.com.ua/ua/price/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=google&utm_content=1&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwl4yyBhAgEiwADSEjePKSbnBo0DJcb0ZO2MuQRnH8J63RwJziQf7PsNAjOJO_ed5rFmiRQBoCdtsQAvD_BwE .

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 53

Опубліковано

2024-06-27

Як цитувати

[1]
В. Г. Петрук, А. П. Полив’янчук, Р. В. Петрук, С. М. Кватернюк, і С. В. Гавадза, «АНАЛІЗ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ СОНЯЧНОЇ ГЕНЕРАЦІЇ В КОНТЕКСТІ ДЕКАРБОНІЗАЦІЇ ПОВОЄННОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ», Вісник ВПІ, вип. 3, с. 27–31, Черв. 2024.

Номер

Розділ

Екологія та екологічна безпека

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 4 5 > >>