ВІЛЬНА КОНВЕКЦІЯ — ДОСЛІДЖЕННЯ РЕГУЛЯРНОГО ТЕПЛОВОГО РЕЖИМУ В РІЗНИХ ШАРАХ ПО ВИСОТІ РІДИНИ
DOI:
https://doi.org/10.31649/1997-9266-2023-166-1-29-34Ключові слова:
темп охолодження (нагрівання), регулярний тепловий режим, термопара, надлишкова температураАнотація
Досліджено темп охолодження (нагрівання) дослідних рідин окремо для п’яти термопар, розташованих на різній висоті експериментального зонду.
Дослідження проведено на експериментальному стенді в системі «навколишнє середовище І — тіло ІІ», де «навколишнє середовище І» — це вода, а «тіло ІІ» — досліджуване рідинне середовище в тонкій металевій циліндричній оболонці в умовах вільної конвекції.
Вивчено темп охолодження (нагрівання) для дослідних рідин: вода, соняшникова олія, гліцерин дистильований.
Проаналізовано процеси охолодження (нагрівання) за умов вільної конвекції нестаціонарного теплообміну. Дослідження проведено на експериментальному стенді, який складається із зовнішньої металевої посудини, в якій знаходиться навколишнє середовище з температурою t1, внутрішньої металевої циліндричної посудини, в якій знаходиться дослідне рідинне середовище з температурою t2. Відповідно в гарячу та холодну рідини розміщували зонди з п’ятьма термопарами для вимірювання значень температур у фіксований час
Нестаціонарні процеси теплопровідності відбуваються за нагрівання або охолодження тіл, речовин, газових середовищ і супроводжуються зміною ентальпії. Нестаціонарний та стаціонарній процеси нагрівання тіла за рахунок внутрішнього джерела теплоти, електричного нагрівача досліджено в лабораторних умовах, визначено теплофізичні властивості матеріалів, тіл речовин, де охолодження відбувалося за рахунок навколишнього повітря.
Аналіз надлишкової температури, проведений окремо для кожної термопари, розміщеної по висоті циліндричного об’єму, показує, що зберігається лінійність залежності Ln ϑ = f(τ), при цьому проявляється вплив вільної конвекції на величину m. Величина m залежить від висоти шару рідини, в якому вимірюється температура.
Посилання
Г. М. Кондратьев, Регулярный тепловой режим. М.: Государственное издательство технико-теоретической литературы, 1954, 408 с.
В. А. Осипова, Экспериментальное исследование процессов теплообмена, М. П. Вукалович, Ред.. М-Л : Энергия, 1964.
В. П. Исаченко, В. А. Осипова, и А. С. Сукомел, Теплопередача, учеб. для вузов, изд. 3-е, перераб. и доп. М.: Энергия, 1975, 488 с.
С. Й. Ткаченко, О. В. Власенко, і В. О. Задоян, «Темп охолодження (нагрівання) соняшникової олії в різних шарах по висоті циліндричного об’єму,» у Тези наук.-техн. конф. підрозділів Вінницького національного технічного університету (НТКП ВНТУ). Факультет будівництва, теплоенергетики та газопостачання, 2021.
С. Й. Ткаченко, і О. В. Власенко, «Темп охолодження (нагрівання) рідинних середовищ з різними значеннями коефіцієнтів теплопровідності і теплоємності,» у Тези наук.-техн. конф. підрозділів Вінницького національного технічного університету (НТКП ВНТУ). Факультет будівництва, теплоенергетики та газопостачання, 2021.
С. Й. Ткаченко, і Н. В. Пішеніна, Нові методи визначення інтенсивності теплообміну в системах переробки органічних відходів, моногр. Вінниця, Україна: ВНТУ, 2017, 148 с.
##submission.downloads##
-
PDF
Завантажень: 74
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, згодні з такими умовами:
- Автори зберігають авторське право і надають журналу право першої публікації.
- Автори можуть укладати окремі, додаткові договірні угоди з неексклюзивного поширення опублікованої журналом версії статті (наприклад, розмістити її в інститутському репозиторії або опублікувати її в книзі), з визнанням її первісної публікації в цьому журналі.
- Авторам дозволяється і рекомендується розміщувати їхню роботу в Інтернеті (наприклад, в інституційних сховищах або на їхньому сайті) до і під час процесу подачі, оскільки це сприяє продуктивним обмінам, а також швидшому і ширшому цитуванню опублікованих робіт (див. вплив відкритого доступу).