ХАРАКТЕРИСТИКИ КОНІЧНИХ ПІДВІСІВ З ПОЗДОВЖНІМИ ГЛУХИМИ МІКРОКАНАВКАМИ ПОСТІЙНОЇ ШИРИНИ І РІЗНИМ ПРОФІЛЕМ ПО ГЛИБИНІ

Автор(и)

  • В. І. Савуляк Вінницький національний технічний університет
  • В. О. Федотов Вінницький національний технічний університет
  • І. В. Віштак Вінницький національний технічний університет
  • А. М. Соломон Вінницький національний аграрний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/1997-9266-2019-142-1-78-85

Ключові слова:

конічний підвіс, поздовжні мікроканавки, змінна глибина, східчасті мікроканавки, трикутний профіль, статичні характеристики

Анотація

Газові підвіси з поздовжніми канавками успішно використовуються у високошвидкісних шпиндельних вузлах свердлильних та шліфувальних верстатів, технологічному обладнанні з обробки кристалів і прецизійних приладах. Але невелика в’язкість і стисливість газу вимагає детального дослідження всіх факторів, які впливають на їх роботу. Надійність газових підвісів залежить від відповідності розрахункових значень підйомної сили, моменту реакції і жорсткості робочого газового шару від зовнішньої навантаження, а економічність — від витрати газу. Інженери та вчені наполегливо ведуть пошук конструкцій і методів розрахунку газових підвісів з максимальними силовими характеристиками за мінімальних витрат газу. Це досягається використанням зовнішніх дроселів, комбінації зовнішнього та внутрішнього дроселювання потоку газу. Використання ж газових підвісів з поздовжніми канавками пояснюється технологічністю їх виготовлення та високою надійністю в роботі. Але підвіси такого типу значно поступаються за своїми характеристиками підвісам з регуляторами тиску поза несучого шару газу з відносною довжиною опори l £ 3. Для поліпшення характеристик підвісів з поздовжніми канавками необхідно зменшити витрати і шкідливі кругові перетікання газу в робочому зазорі з ділянки підвищеного тиску в бік зниженого. Це досягається використанням канавок змінного профілю з максимальною глибиною канавок в зоні подачі стисненого газу для роботи газових підвісів.

Запропоновано нанесення східчастих поздовжніх мікроканавок та мікроканавок, глибина яких змінюється за лінійним законом з максимальною глибиною  на лінії наддування стиснутого газу в робочі зазори конічного підвісу, що приводить до збільшення ефективності Еε (відношення Kε*/Q*) використання конічних підвісів в шпиндельних вузлах, приладах тощо від 13,9 до 16,8 %, коли α = 2° і від 1,2 до 16,5 %, коли α = 6°, та зменшує радіальне зміщення осі вала із співвісного з корпусом положення на 17…27 % по відношенню до підвісів з мікроканавками постійної глибини (за однакового зовнішнього навантаження), що підвищує надійність роботи шпиндельних вузлів.

Профіль поздовжніх мікроканавок мало впливає на кутову та осьову жорсткості конічного підвісу і суттєво впливає на радіальну жорсткість.

Біографії авторів

В. І. Савуляк, Вінницький національний технічний університет

д-р. техн. наук, професор, професор кафедри галузевого машинобудування

В. О. Федотов, Вінницький національний технічний університет

канд. техн. наук, доцент, професор кафедри опору матеріалів та прикладної механіки

І. В. Віштак, Вінницький національний технічний університет

канд. техн. наук, доцент кафедри безпеки життєдіяльності та педагогіки безпеки

А. М. Соломон, Вінницький національний аграрний університет

канд. техн. наук, доцент кафедри харчових технологій та мікробіології

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 198

Опубліковано

2019-02-28

Як цитувати

[1]
В. І. Савуляк, В. О. Федотов, І. В. Віштак, і А. М. Соломон, «ХАРАКТЕРИСТИКИ КОНІЧНИХ ПІДВІСІВ З ПОЗДОВЖНІМИ ГЛУХИМИ МІКРОКАНАВКАМИ ПОСТІЙНОЇ ШИРИНИ І РІЗНИМ ПРОФІЛЕМ ПО ГЛИБИНІ», Вісник ВПІ, вип. 1, с. 78–85, Лют. 2019.

Номер

Розділ

Машинобудування і транспорт

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

<< < 1 2