НЕСТАЦІОНАРНИЙ ТЕПЛООБМІН У ВЕРТИКАЛЬНОМУ ЦИЛІНДРИЧНОМУ ОБ’ЄМІ, ЗАПОВНЕНОМУ РІДИНОЮ

Автор(и)

  • С. Й. Ткаченко Вінницький національний технічний університет
  • О. В. Власенко Вінницький національний технічний університет
  • Н. Д. Степанова Вінницький національний технічний університет
  • Є. О. Павлович Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/1997-9266-2022-160-1-16-20

Ключові слова:

коефіцієнт тепловіддачі, досліджуване рідинне середовище, теплообмін, великий об’єм, обмежений об’єм

Анотація

Проаналізовано умови конвективного теплообміну у «обмеженому об’ємі» та у «великому об’ємі». Встановлено, що процес теплообміну в елементах базової експериментальної установки в системі експериментально-розрахункового методу відповідає теплообміну у «великому об’ємі» за умов вільної конвекції. Описаний експериментальний стенд для дослідження нестаціонарного теплообміну у системі «навколишнє середовище І — тіло ІІ», основними елементами якого є дві робочі порожнини: зовнішня, заповнена водою, об`ємом V1, та внутрішня, заповнена досліджуваним рідинним середовищем об’ємом V2, причому V1 більший V2 в 3 рази. Наведені результати експериментального визначення тепловіддачі між внутрішньою поверхнею тонкого металевого циліндра і досліджуваним рідинним середовищем в обмеженому просторі для системи «навколишнє середовище І — тіло ІІ» за умов ламінарного режиму як навколишнього середовища, так і досліджуваного рідинного середовища. Коефіцієнт тепловіддачі досліджувався із застосуванням розрахунково-експериментального методу під час нагрівання та охолодження рафінованої соняшникової олії, дистильованого гліцерину, цукрового розчину концентрації 50 %, 60 % в умовах вільної конвекції. Експериментальні результати зіставленні з результатами досліджень відомих авторів для умов «великого об’єму». Описано умови перебігу теплообмінного процесу під час експерименту за різних напрямів теплообміну в «обмеженому об’ємі» (всередині тонкостінного металевого циліндра із досліджуваною рідиною). Обґрунтовано, що біля поверхні циліндричної металевої стінки в процесі теплообміну утворюється тепловий приграничний шар, в межах якого змінюється температура теплоносія, а перенос теплоти в межах приграничного шару відбувається за рахунок теплопровідності. Отримані критеріальні рівняння для визначення коефіцієнта тепловіддачі у разі нагрівання та охолодження досліджуваного рідинного середовища в умовах вільної конвекції.

Біографії авторів

С. Й. Ткаченко, Вінницький національний технічний університет

д-р. техн. наук, професор, завідувач кафедри теплоенергетики

О. В. Власенко, Вінницький національний технічний університет

аспірантка кафедри теплоенергетики

Н. Д. Степанова, Вінницький національний технічний університет

канд. техн. наук, доцент, доцент кафедри теплоенергетики

Є. О. Павлович, Вінницький національний технічний університет

аспірант кафедри теплоенергетики

Посилання

С. Й. Ткаченко, і Н. В. Пішеніна, Нові методи визначення інтенсивності теплообміну в системах переробки органічних відходів, моногр. Вінниця, Україна: ВНТУ, 2017.

F. P. Incropera, D. P. Dewitt, T. L. Bergman, and A. S. Lavine, Fundamentals of heat and mass transfer. Danvers: John Wiley & Sons, Inc, 2011, 997 р.

В. П. Исаченко, В. А. Осипова, и А. С. Сукомел, Теплопередача, учеб. для вузов, изд. 3-е, перераб. и доп.. Москва, Россия, 1975, 488 с.

М. А. Михеев, и И. М. Михеева, Основы теплопередачи, изд. 2-е, стереотип. Москва, Россия: Энергия, 1977, 344 с.

А. В. Лыков, Тепломассообмен, справ. Москва, Россия: Энергия, 1971, 560 с.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 230

Опубліковано

2022-03-31

Як цитувати

[1]
С. Й. Ткаченко, О. В. Власенко, Н. Д. Степанова, і Є. О. Павлович, «НЕСТАЦІОНАРНИЙ ТЕПЛООБМІН У ВЕРТИКАЛЬНОМУ ЦИЛІНДРИЧНОМУ ОБ’ЄМІ, ЗАПОВНЕНОМУ РІДИНОЮ», Вісник ВПІ, вип. 1, с. 16–20, Берез. 2022.

Номер

Розділ

Енергетика, електротехніка та електромеханіка

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

<< < 1 2 3 4 > >>