СКРАПЛЕНИЙ ГАЗ В ЕНЕРГЕТИЧНОМУ КОМПЛЕКСІ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Й. Й. Білинський Вінницький національний технічний університет
  • О. А. Гордієнко Вінницький національний технічний університет
  • Т. С. Тітов Вінницький національний технічний університет
  • О. М. Сахно Вінницький національний технічний університет

Ключові слова:

скраплений газ, меркаптани, спеціальні додатки

Анотація

Проаналізовано динаміку споживання скрапленого (LPG) газу в 2010–2016 роках. Обґрунтовано необхідність розвитку сектору скрапленого газу в національній енергетиці, а також визначено основні технічні вимоги та якісні характеристики скрапленого газу, які залежать від вмісту основних компонентів, технології його виробництва та регулюються чинними нормативними документами України.

Показана структура ресурсного заповнення українського ринку скрапленого LPG газу, для якого характерна глибока залежність від імпортних поставок. За підсумками 2016 року, Російська Федерація залишається найбільшим постачальником скрапленого газу в Україні з часткою ринку в 54 %, а сумарно із залежними від РФ білоруськими виробниками — 70 %. Це пов’язано з відсутністю будь-яких обмежень на постачання LPG російськими виробниками в Україну протягом останніх трьох років та логістичною перевагою, а тому для російських виробників Україна залишається економічно вигіднішим ринком порівняно з, наприклад, з Польщею або Туреччиною. Водночас найпотужнішими серед українських виробників є «Укргазвидобування», «Укрнафта» та «Укртатнафта» із загальним обсягом виробництва зрідженого газу лише 377 тис. тонн (26 %). Це частково пояснюється відсутністю власної сировини для збільшення потужності українського виробництва LPG газу.

Показано, що українські нафтогазопереробні заводи не можуть забезпечити виробництво високоякісного автомобільного зрідженого газу, тому доступний LPG газ обробляється додатками, що можуть значно зменшити його негативний вплив на двигун та навколишнє середовище. Для поліпшення якості та продуктивності LPG газу використано пакети додатків від промислових компаній, таких як Innospec (Octimine series) та Petrol (AQUAGASOL, CORIMSOL). В статті подані основні фізико-хімічні характеристики цих додатків та механізм їх дії. Зазначено актуальність контролю сірковмісних сполук в складі скрапленого LPG газу та покращення його експлуатаційних характеристик шляхом введення спеціальних додатків.

Біографії авторів

Й. Й. Білинський, Вінницький національний технічний університет

д-р. техн. наук, професор, завідувач кафедри електроніки та наносистем

О. А. Гордієнко, Вінницький національний технічний університет

канд. техн. наук, доцент, доцент кафедри хімії та хімічної технології

Т. С. Тітов, Вінницький національний технічний університет

канд. хім. наук, доцент кафедри хімії та хімічної технології

О. М. Сахно, Вінницький національний технічний університет

 аспірант кафедри електроніки та наносистем

Посилання

А. Куюн Скраплений газ: бар’єрам усупереч. [Електронний ресурс]. Режим доступу:

https://dt.ua/energy_market/skrapleniy-gaz-bar-yeram-usuperech-_.html. Дата звернення: Січ. 14, 2018.

ДСТУ 4047-2001. Гази вуглеводневі скраплені паливні для комунально-побутового споживання. Технічні умови.

ГОСТ 27578-87. Газы углеводородные сжиженные для автомобильного транспорта. Технические условия.

Підсумки від Української Асоціації скрапленого газу. Рік 2015. [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://uasg.com.ua/ua/golovna/item/7731-pidsumky-vid-ukrainskoi-asotsiatsii-skraplenoho-hazu-rik-2015

А. Ф. Пушак, В. А. Пушак, П. И. Топильницкий и В. В. Романчук. Улучшение качества сжиженного углеводородного газа. Львов, Украина: Предприятие ДЕОЛ, 2014.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 305

Опубліковано

2018-08-31

Як цитувати

[1]
Й. Й. Білинський, О. А. Гордієнко, Т. С. Тітов, і О. М. Сахно, «СКРАПЛЕНИЙ ГАЗ В ЕНЕРГЕТИЧНОМУ КОМПЛЕКСІ УКРАЇНИ», Вісник ВПІ, вип. 4, с. 54–60, Серп. 2018.

Номер

Розділ

Енергетика та електротехніка

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

<< < 1 2 3 4 5 > >>