НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ЗАСОБІВ ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ В ЕЛЕКТРОННИХ НАВЧАЛЬНИХ СИСТЕМАХ

Автор(и)

  • Є. А. Паламарчук Вінницький національний технічний університет
  • О. О. Коваленко Вінницький національний технічний університет
  • О. І. Черешнюк Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/1997-9266-2023-168-3-100-105

Ключові слова:

інклюзивна освіта, освітнє середовище, електронні навчальні системи

Анотація

Технологія має великий, але значною мірою невикористаний потенціал для підтримки інклюзивної освіти людей з обмеженими можливостями та інших груп меншин. Зокрема, вона може надати різноманітні засоби представлення, репрезентації та вираження навчання, також дозволяє учням з обмеженими можливостями подолати бар’єри, з якими вони б зіткнулися в навчальній програмі. Технологія також має потенціал для збільшення задоволення та мотивації.

Дистанційна освіта має потенціал для розширення доступу до освіти, але не повинна відбуватися за рахунок забезпечення доступності інституційної освіти. Проте не всі ініціативи враховують потреби людей з обмеженими можливостями.

Показано необхідність контролю навчального процесу, а саме отриманих знань в процесі навчання для інклюзивних людей, виділено відмінності оцінювання результатів аудиторного та дистанційного режиму навчання.

Розглянуто технології штучного інтелекту, інклюзивної освіти в електронних навчальних системах (ЕНС) які можуть поліпшити процес освіти. Описано загальне поняття інклюзивної освіти як в ЕНС так і в аудиторних, зазначено роль викладачів та батьків. Розглянуті види інклюзій, їхні особливості та вимоги. Розглянуті основні принципи побудови систем інклюзії, їхні функції та особливості. Розглянуто та проаналізовано переваги та недоліки методів інклюзивної освіти. Проаналізовано інтеграцію інклюзивної освіти в електронних навчальних системи на прикладі інших країн. Розглянуто класифікацію та види інклюзивної хвороби порушення у осіб з ОПП і їхні вимоги до електронних засобів.

Розглянуто і наведено програмні забезпечення ЕНС ІО, які мають ґрунтуватися на застосуванні адаптивних технологій та елементів штучного інтелекту в інклюзивній освіті, як для викладачів так і для учнів в електронному просторі.

Показано актуальність тенденції розвитку інклюзивної освіти в електронних навчальних системах та задачі, які можуть бути розв’язані за допомогою програм, батьків та викладачів.

Біографії авторів

Є. А. Паламарчук, Вінницький національний технічний університет

канд. техн. наук, доцент, професор кафедри автоматизації та інтелектуальних інформаційних технологій

О. О. Коваленко, Вінницький національний технічний університет

канд. техн. наук, доцент, доцент кафедри програмного забезпечення

О. І. Черешнюк, Вінницький національний технічний університет

аспірант кафедри автоматизації та інтелектуальних інформаційних технологій

Посилання

В. О. Азін, Я. В. Грибальский, Л. Ю. Байда, і О. В Красюкова-Еннс, Архітектурна доступність шкіл, навч.-метод. посіб., Байда Л. Ю., Красюкова-Еннс О. В. Колек, заг. Ред. Київ, Україна, 2012, 88 с.

Освіта дітей з особливими потребами (інклюзивне навчання). [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Освіта_дітей_з_особливими_потребами_(інклюзивне_навчання) .

Закон про вищу освіту. [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text .

ЮНЕСКО [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://mepr.gov.ua/content/yunesko-unesco.html .

А. А. Колупаєва, Педагогічні основи інтегрування школярів з особливостями психофізичного розвитку у загальноосвітні навчальні заклади. Київ, Україна: Педагогічна думка, 2007, 458 с.

Н. М. Дятленко, Н. З. Софій, О. В. Мартинчук, і Ю. М. Найда, Асистент вчителя в інклюзивному класі, навч.-метод. посіб. М. Ф. Войцехівський, заг. Ред. Київ, Україна: ТОВ Видавничий дім «Плеяди», 2015, 172 с.

Т. В. Воронцова, та ін. Вчимося жити разом, посіб. для вчителя з розвитку соціальних навичок у курсі «Основи здоров’я» (початкова школа). Київ, Україна: Алатон, 2016, 232 с.

І. В. Гладченко, «Тьюторство в аспекті ефективності корекційно-реабілітаційної роботи з дітьми, що мають значну інтелектуальну та сенсомоторну недостатність,» Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова: Збірник наукових праць. Серія 19: Корекційна педагогіка та психологія, вип. 1, с. 31-34.

Олена Коваленко, і Євген Паламарчук, « Контури системи управління навчанням: традиційне, змішане та дистанційне навчання,» ІНТЕРНЕТ-ОСВІТА-НАУКА-2020, XII Міжнародна науково-практична конференція ІОН-2020, 26-29 травня, 2020, с. 230-231.

Use Immersive Reader in Word. [Electronic resource]. Available: https://support.microsoft.com/en-us/office/use-immersive-reader-in-word-a857949f-c91e-4c97-977c-a4efcaf9b3c1 .

Define words using Immersive Reader Picture Dictionary. [Electronic resource]. Available: https://support.microsoft.com/en-us/topic/define-words-using-immersive-reader-picture-dictionary-a584d219-2028-4d92-a403-3ec8ea5113af .

Office Lens for Windows. [Electronic resource]. Available: https://support.microsoft.com/en-us/office/office-lens-for-windows-577ec09d-8da2-4029-8bb7-12f8114f472a .

Padlet Padlet. [Electronic resource]. Available: https://apps.microsoft.com/store/detail/padlet/9MTWD1KMHB48?hl=uk-ua&gl=ua&cid=msft_web_chart .

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 73

Опубліковано

2023-06-30

Як цитувати

[1]
Є. А. Паламарчук, О. О. Коваленко, і О. І. Черешнюк, «НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ЗАСОБІВ ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ В ЕЛЕКТРОННИХ НАВЧАЛЬНИХ СИСТЕМАХ», Вісник ВПІ, вип. 3, с. 100–105, Черв. 2023.

Номер

Розділ

Стратегія, зміст та нові технології підготовки спеціалістів з вищою технічною освітою

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.