CИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО АНАЛІЗУ ПРОЦЕСІВ ПЕРЕМІЩЕННЯ ВАНТАЖІВ ПІДЙОМНИМ КРАНОМ

Автор(и)

  • Б. І. Мокін Вінницький національний технічний університет
  • О. Б. Мокін Вінницький національний технічний університет
  • О. М. Кривоніс Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/1997-9266-2019-144-3-21-31

Ключові слова:

підйомний кран, переміщення вантажу, змінний момент інерції, трос, поздовжні коливання, системний підхід, синтез, математична модель, алгоритм реалізації

Анотація

Обґрунтовано необхідність системного підходу до аналізу процесів переміщення вантажів підйомним краном, який враховував би і зміну характеристик цього процесу у часі, зумовлену змінами приведеного моменту інерції системи електропривода та моменту навантаження під час переміщення вантажу, і вплив поздовжніх коливань, які виникають у тросі, на який підвішується вантаж. Показано, що ігнорування цих особливостей процесу переміщення вантажів підйомним краном може призвести до руйнування як вантажів так і майданчиків, на яких ці вантажі встановлюються, внаслідок виникнення їх ударних зіткнень, зумовлених виникненням поздовжніх коливань у тросі, до якого підвішено вантаж. З використанням структури звичайного диференціального рівняння зі змінними в часі параметрами, яке зв’язує приводний момент тягового електродвигуна з моментом навантаження та приведеним моментом інерції системи електропривода, та структури диференціального рівняння в частинних похідних, яким описується процес виникнення поздовжніх коливань в тросі, зумовлених впливом маси вантажу та маси відрізку троса між барабаном його намотування та точкою підвісу вантажу, здійснено синтез системної математичної моделі процесу переміщення вантажу підйомним краном, яка враховує і зміну параметрів математичної моделі цього процесу у часі, зумовлену змінами приведеного моменту інерції системи електропривода та моменту навантаження, і вплив поздовжніх коливань, які виникають у тросі, на який підвішується вантаж. Запропоновано алгоритм практичної реалізації синтезованої системної математичної моделі процесу переміщення вантажу підйомним краном, який дозволяє здійснити покроково оцінку цього процесу в темпі його перебігу.

Біографії авторів

Б. І. Мокін, Вінницький національний технічний університет

академік НАПН України, д-р техн. наук, професор, професор кафедри відновлювальної енергетики та транспортних електричних систем і комплексів, професор кафедри системного аналізу, комп’ютерного моніторингу та інженерної графіки

О. Б. Мокін, Вінницький національний технічний університет

д-р техн. наук, професор, професор кафедри системного аналізу, комп’ютерного моніторингу та інженерної графіки

О. М. Кривоніс, Вінницький національний технічний університет

аспірант кафедри відновлювальної енергетики та транспортних електричних систем і комплексів

Посилання

Ukrbukba.net: Електродвигун крана [Електронний ресурс]. Режим доступу:

http://ukrbukva.net/page,4,98958-Elektrodvigatel-krana.html . Дата звернення: Жовт. 15, 2018.

Будівельна техніка (довідник): Кранове електрообладнення та схеми управління кранами [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://budtehnika.pp.ua/1639-kranove-elektroobladnannya-ta-shemi-upravlnnya-kranami.html. Дата звернення: Лист. 9, 2018.

М. Г. Чиликин, М. М. Соколов, В. М. Терехов, и А. В. Шинянский, Основы автоматизированного электропривода. Москва: Энергия, 1974, 568 с.

B. I. Mokin, O. B. Mokin, and O. M. Kryvonis, “Synthesis of mathematical models for one class of electromechanical systems with variable parameters,” in 2017 IEEE First Ukraine Conference on Electrical and Computer Engineering (UKRCON). Conference Proceedings, Kyiv, Ukraine, November. 2017. https://doi.org/10.1109/UKRCON.2017.8100504 .

Б. І. Мокін, О. Б. Мокін, та О. М. Кривоніс, «Моделювання режимів роботи системи керування електроприводом підйомного крану з врахуванням змін в часі моменту інерції махових мас,» на ХІV Міжнародній конференції «Контроль і управління в складних системах (КУСС-2018)». Тези доповідей, Вінниця, 2018, с. 14.

Б. І. Мокін, О. Б. Мокін, та О. М. Кривоніс, «Метод ідентифікації математичної моделі одного класу лінійних динамічних систем зі змінними параметрами,» Вісник Вінницького політехнічного інституту, № 6, с. 62-75. 2018.

Б. І. Мокін, В. Б. Мокін, та О. Б. Мокін, Математичні методи ідентифікації динамічних систем. Вінниця, Україна: ВНТУ, 2010.

Н. С. Кошляков, Э. Б. Глинер, та М. М. Смирнов, Уравнения в частных производных математической физики. Москва: Высшая кола, 1970.

В. П. Бабак, А. Я. Білецький, та А. М. Гуржій, Сигнали і спектри. Київ, Україна: НАУ, 2005.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 318

Опубліковано

2019-06-26

Як цитувати

[1]
Б. І. Мокін, О. Б. Мокін, і О. М. Кривоніс, «CИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО АНАЛІЗУ ПРОЦЕСІВ ПЕРЕМІЩЕННЯ ВАНТАЖІВ ПІДЙОМНИМ КРАНОМ», Вісник ВПІ, вип. 3, с. 21–31, Черв. 2019.

Номер

Розділ

Енергетика, електротехніка та електромеханіка

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>