СИНТЕЗ ЕКВІВАЛЕНТНОЇ МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ ДЛЯ СИСТЕМНОГО АНАЛІЗУ СКЛАДНОЇ СИСТЕМИ

Автор(и)

  • Б. І. Мокін Вінницький національний технічний університет
  • О. Б. Мокін Вінницький національний технічний університет
  • В. Б. Мокін Вінницький національний технічний університет
  • С. О. Довгополюк Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/1997-9266-2020-151-4-42-49

Ключові слова:

складна система, множина вхідних координат, вихідна координата, трансформація в часові ряди, еквівалентна математична модель, прогнозування, управління

Анотація

В роботі доведено, чому математична модель складної системи з багатьма входами у вигляді рів­няння множинної регресії не може бути використана в задачах прогнозування вихідної координати цієї системи в разі, якщо відсутня можливість здійснення впливу на її вхідні координати, та в задачах управління вихідною координатою цієї системи, навіть за наявності можливості впливу на якусь з вхідних координат. Показано, що результати доведення повною мірою узгоджуються з експериментально отриманими залежностями для нормально функціонуючої промислової складної системи, що являє собою дифузійний апарат для екстракції цукру з бурякової стружки. З використанням авторегресійних моделей для кожної вхідної координати складної системи здійснено синтез такої математич­ної моделі цієї системи, яка може бути використана в задачах прогнозування вихідної координати цієї системи за відсутності можливості здійснення впливу на її вхідні координати та в задачах управління цією вихідною координатою за наявності можливості впливу хоча б на одну з вхідних координат. Запропоновано метод синтезу еквівалентної математичної моделі складної системи, що функціонує в стаціонарному режимі, придатної для прогнозування та управління однією вихідною координатою цієї системи, залежною від кількох вхідних координат, кожна з яких задана еквівалентною авторегресійною залежністю, в якій враховано кілька попередніх значень цієї вхідної координати, трансформованої у часовий ряд. Результати синтезу еквівалентної математичної моделі складної системи, узагальнені на складні системи з кількома вихідними координатами, кожна з яких залежить від кількох вхідних координат.

Біографії авторів

Б. І. Мокін, Вінницький національний технічний університет

академік НАПН України, д-р техн. наук, професор, професор кафедри системного аналізу та інформаційних технологій

О. Б. Мокін, Вінницький національний технічний університет

д-р техн. наук, професор, професор кафедри системного аналізу та інформаційних технологій

В. Б. Мокін, Вінницький національний технічний університет

д-р техн. наук, професор., завідувач кафедри системного аналізу та інформаційних технологій

С. О. Довгополюк, Вінницький національний технічний університет

аспірант кафедри системного аналізу та інформаційних технологій

Посилання

В. М. Ордынцев, Автоматизация математического описания объектов управления. Москва: Машиностроение, 1969, 206 с.

М. Пешель, Моделирование сигналов и систем. Москва: Мир, 1981, 300 с.

Э. Хеннан, Многомерные временные ряды. Москва: Мир, 1974, 575 с.

Дж. Бокс, и Г. Дженкинс, Анализ временных рядов. Прогноз и управление, вып. 1. Москва: изд-во «Мир», 1974, 408 с.

Г. В. Горячев, і Б. І. Мокін, Математичні моделі та методи комп’ютерного моделювання процесу екстрагування цукру в похилому дифузійному апараті. Вінниця, Україна: УНІВЕРСУМ-Вінниця, 2004, 132 с.

О. Б. Мокін, В. Б. Мокін, і Б. І. Мокін, «Визначення умов, за яких рух динамічних об’єктів з порядком математичних моделей вищим трьох можна описувати еквівлентними моделями з порядком не вищим трьох», Вісник Вінницького політехнічного інституту, № 4, с.7-15, 2014.

О. Б. Мокін, В. Б. Мокін, і Б. І. Мокін, «Метод ідентифікації моделі авторегресії-ковзного середнього АРКС(p,q) з довільними значеннями порядків p,q , який узагальнює методику Юла–Уокера,» Наукові праці Вінницького національного технічного університету. [Електронний ресурс], № 2, с. 1-6, 2014. Режим доступу: http://praci.vntu.edu.ua/index.php/praci/article/view/406/404 .

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 260

Опубліковано

2020-09-25

Як цитувати

[1]
Б. І. Мокін, О. Б. Мокін, В. Б. Мокін, і С. О. Довгополюк, «СИНТЕЗ ЕКВІВАЛЕНТНОЇ МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ ДЛЯ СИСТЕМНОГО АНАЛІЗУ СКЛАДНОЇ СИСТЕМИ», Вісник ВПІ, вип. 4, с. 42–49, Верес. 2020.

Номер

Розділ

Інформаційні технології та комп'ютерна техніка

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>